Ştiri locale

Medicii de familie covăsneni protestează miercuri în fața Guvernului

 

Medici de familie şi pacienţi din toate judeţele țării vor protesta miercuri în Piaţa Victoriei, „pentru un act medical de calitate”, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

O delegație formată din 19 medici de familie din județul Covasna va porni miercuri spre Capitală, pentru a-și striga nemulțumirile legate de subfinanţarea asistenţei medicale primare şi imposibilitatea de a-şi practica meseria în condiţii optime.

Publicitate

„Nemulțumirile sunt legate în primul rând de birocrație, nu se mai poate așa! Noi facem hârtii în loc să facem medicină. Vrem ca finanțarea medicinei de familie să ajungă la 10% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate; Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) cu diferitele componente; și limitarea profesiei noastre. Nu putem trata bolnavul după curriculă pentru că avem tot felul de opreliști. Acestea sunt cele mai importante revendicări”, ne-a declarat președintele Colegiului Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Seres.

În context, aceasta a subliniat că o consecință a problemelor din sistemul sanitar este și aceea că tinerii nu mai sunt interesați de această ramură a medicinei și astfel s-a ajuns în situația în care mai mult de jumătate dintre medicii de familie din judeţ au în jur de 60 de ani şi vor ieşi în curând la pensie.

“Peste 600 de localitati din Romania nu au medic de familie, specialitate amenintata cu disparitia inclusiv din cauza plecarilor masive in strainatate, pacientii sunt plimbati pe drumuri si unii sunt nevoiti sa renunte la tratament. Ce facem noi astazi nu se cheama medicina de familie”, afirma viceprsedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, dr. Sandra Alexiu.

Dacă e început de lună, cardurile de sănătate nu funcționează …

Erorile din Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate încă sunt la zi spre disperarea medicilor și pacienților. Potrivit președintelui Colegiului Medicilor de Familie, programul a fost nefuncțional aproape toată săptămâna trecută, lucru care se întâmplă la fiecare început de lună când sistemul efectiv cedează.

„Casa Națională de Sănătate nu a recunoscut dar aproape o săptămână nu a mers programul. Funcționează cu mare greutate, și asta se întâmplă la fiecare început de lună. Se plâng și cei de la Casă că nu pot prelua raportările, noi ne plângem, pacienții se chinuie așteptând aici în loc să ne vedem fiecare de treburile noastre conform pregătirii”, ne-a mai spus dr. Lucia Seres.

Protestul din faţa Guvernului va începe la ora 11:00, iar la ora 12:00 cadrele medicale îşi vor reînnoi jurământul de medici.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio