Ştiri locale

Medicii de familie cer eliminarea avizelor epidemiologice și a adeverințelor medicale

Medicii de familie cer renunțarea la adeverințele pentru școli, întrucât implică vizite la cabinetele medicale, fapt care ar putea crește riscul infectare cu SARS-CoV-2.

Pe lângă avizul epidemiologic, adeverința medicală și fișa de vaccinări solicitate la fiecare început de an școlar, anul acesta este nevoie de încă o adeverință pe care personalul din unitățile de învățământ și elevii aflați în grupele de risc, având afecțiuni cronice sau dizabilități, sunt obligați să o prezinte.

Președinta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș, spune că în ultimele zile tot mai multe persoane s-au prezentat la cabinetele medicilor de familie solicitând să le fie eliberate avize epidemiologice despre care medicul spune că nu au nicio valoare, în condițiile în care de la momentul eliberării lor și până la intrarea în școală elevul sau profesorul se poate infecta.

„Nu părinţii sunt de vină şi noi chiar am luptat pentru binele lor, pentru că sunt puşi pe drumuri. Adeverinţele acelea, dacă sunt date cu o săptămână înainte, nu au nicio valoare pentru că într-o săptămână copilul se poate îmbolnăvi, deci este un nonsens să se ducă cu hârtia în mână”, a spus medicul într-un interviu la We Radio.

Mai mult, documentele au o valabilitate de 24 de ore, iar medicilor de familie le-ar fi imposibil să le elibereze tuturor elevilor în dimineața începerii noului an școlar.

„În dimineaţa respectivă, în 14 septembrie, nu avem cum să vedem toţi copiii. Deci este foarte bună ideea ca părintele să facă triaj observațional, dacă sunt semne de boală să nu trimită copilul la școală, iar dacă nu sunt, să poată merge”, a explicat dr. Lucia Sereș.

Potrivit unui ordin comun al Ministerelor Sănătății și Educației, pe lângă avizele epidemiologice pentru (re)intrarea în colectivitate, solicitate în fiecare început de an școlar, elevii şi preșcolarii care fac parte dintr-un grup cu risc, respectiv au boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, imune / auto-imune, boli rare, ereditare de metabolism, dizabilități sau sunt sub tratament imunosupresiv, vor reveni în școli cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților.

De asemenea, angajații cu risc, precum vârstnicii, persoanele cu diabet zaharat sau alte boli cronice, și persoanele cu imunitate deficitară vor reveni în școli cu avizul medicului de medicina muncii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio