Ştiri

Măștile textile vor fi interzise la școală, singurele permise sunt cele de uz medicinal

Măștile textile vor fi interzise în școli și universități, a anunțat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Elevii și studenții trebuie să poate la cursuri doar măști de protecție de uz medical. Din septembrie, elevii vor începe cursurile în format fizic, faţă în faţă, dar cu respectarea normelor sanitare. Poate cea mai importantă este obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile închise. Însă, potrivit ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, singurele măşti permise sunt cele de uz medicinal:

Măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, precum și la nivelul universităților și facultăților, trebuie să fie măști de uz medical, nu se mai permite utilizarea măștilor textile.”

Publicitate

Ministrul Sănătăţii atrage atenţia că această măsură trebuie respectată având în vedere rata crescută a îmbolnăvirilor la copii, în ultima perioadă.

În spațiile deschise, masca nu va fi obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, unde nu se va putea menține distanțarea fizică.

„Activitatea sportivă se poate desfășura preferabil în spații exterioare. În cazul în care condițiile meteo nu permit acest lucru, se pot desfășura în interior până la incidența de 2 la mie, fără mască de protecție”, a spus ministrul.

De asemenea, elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, precum și studenții trebuie să folosească măști de uz medical. Nu se va mai mai permite utilizarea măștilor textile.

„Avem în vedere menținerea acestor măsuri deoarece cifrele privind severitatea infecției la copii sunt îngrijorătoare atât la nivel internațional, cât și la nivel național”, a spus Mihăilă, citată de Mediafax.

Ministrul a vorbit și despre scenariile în care se vor desfășura cursurile. Ea a precizat că s-a ales varianta participării fizice a elevilor la școală, cu respectarea normelor de protecție până, când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor se menține sub 6 la mia de locuitori.

Când incidența depășește 6 la mie, există două posibile scenarii, a spus ministrul. Unul este trecerea în învățământ online integral, iar altul sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a continua învățământul față în față pentru copiii vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile.

Publicitate
banner we radio