Ştiri

Mașinile cu emisii zero de dioxid de carbon vor avea numere de înmatriculare verzi

Un ordin al Ministerului Mediului publicat în Monitorul Oficial prevede ca mașinile cu emisii zero de dioxid de carbon să  aibă numere de înmatriculare verzi. Pe viitor, aceste plăcuțe cu numere verzi le vor garanta șoferilor anumite facilități, cum ar fi, de exemplu, accesul în anumite zone sau parcare gratuită.

Noile plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi vor fi acordate doar pentru mașinile cu emisii zero de dioxid de carbon, adică mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen, așa prevede un ordin comun al miniștrilor Mediului, de Interne și Transporturilor.

Publicitate

Plăcuțele vor fi un fel de pașaport verde pentru aceste vehicule care se vor diferenția ușor de cele poluante, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna.

El menționează că în acest fel se creează cadrul pentru acordarea unor facilități celor care conduc mașini nepoluante: parcare gratuită, acces în zone cu emisii reduse și chiar reduceri de taxe și impozite.

Noile plăcuțe de înmatriculare vor putea fi acordate, după ce se împlinesc 60 de zile de la publicarea acestui ordin în Monitorul Oficial. Cei care dețin mașini electrice deja înmatriculare pot schimba plăcuțele vechi cu cele verzi.

Pe pagina de Facebook a ministerului Mediului, unii șoferi au atras atenția că abia se distinge scrisul cu verde de cel obișnuit cu negru și ar fi fost mai potrivite plăcuțe verzi cu numere albe.

Alți conducători auto îi reproșează ministrului că România are prea puține stații de încărcare a mașinilor electrice.

Publicitate
banner we radio