
Marţi se redeschid restaurantele în interior. Patronii localurilor din Sfântu Gheorghe: „Credem că tot nu vor veni clienţii”
Încă în „convalescență” după cele aproape 3 luni în care activitatea localurilor a fost sistată aproape complet, industria HoReCa se pregătește acum să primească o gură de aer proaspăt.
Deși au undă verde să își primească clienții și în interior, mulți patroni spun că diferența nu va fi foarte mare și nimic nu le mai poate salva câștigurile, mai ales că sezonul evenimentelor cu mese întinse se cam încheie odată cu trecerea verii.
„Nu cred că vor creşte foarte mult câștigurile chiar dacă deschidem şi în interior”
Kovács Gábor Áron, administratorul Saint George Palace, Restaurant Castel și Gado Sfântu Gheorghe, spune că cifra de afaceri a scăzut cu 60% față de anul trecut, lucru datorat în mare măsură faptului că toate evenimentele pentru care clienții făcuseră rezervări chiar și cu un an înainte au fost anulate. În anii trecuți, din aprilie și până în noiembrie, restaurantul găzduia în jur de 70 de nunți și botezuri.
„În fiecare weekend, vineri şi sâmbătă, aveam câte o nuntă cu 150-200 de persoane. Dacă nu ne lasă să facem nunţi pierdem şi mulţi bani şi mulţi clienţi. La o nuntă e nevoie de 10 bucătari şi de 10 ospătari, să zicem, iar noi avem voie cu 50 de persoane în interior, cu tot cu personalul care serveşte la mese. Plus că dacă cineva are o familie mare şi are 200 de persoane invitate nu va accepta să facă nunta cu 50 de persoane, mai bine mai aşteaptă un an. Nu merită să faci evenimente, pentru că şi muzicienii cer tot atât de mulţi bani şi pentru o nuntă cu 100-200 de invitaţi, şi pentru una cu 50 de invitaţi. Nu cred că vor creşte foarte mult câștigurile chiar dacă deschidem şi în interior. Acum suntem în perioada verii, noi avem terase mari, de 50 de persoane, şi în centru la Gado şi la Castel. Înăuntru oamenii vor putea face botezuri sau zile de naştere cu 20-30 de persoane, dar așa nu poate să fie o creştere mare a câștigului. Celor care au făcut rezervări la noi pentru nunţi anul acesta nici nu am putut să le dăm rezervare pentru anul viitor şi au plecat în altă parte. Deci noi am avut din 2019 rezervat tot pentru 2020”, ne-a spus tânărul.
Scăderi ale vânzărilor cu circa 70%
De același lucru se plânge și patronul restaurantului Kolczacare spune că vânzările au scăzut cu circa 70% față de perioada similară a anului trecut.
„Au scăzut vânzările mai ales că nu am mai organizat nicio nuntă, niciun eveniment. Anul trecut am făcut 600.000 de euro iar acum abia dacă facem 150.000… E diferență mare. Personalul trebuie să îl ținem iar Guvernul vine doar cu promisiuni. Am chemat toți angajații din șomaj pe 1 iunie când am redeschis terasa dar vânzările merg tot pe pierdere dacă nu sunt mese organizate. Avem 200 de locuri în interior, pentru asta trebuie personal, iar personalul trebuie plătit, și dacă sunt clienți și dacă nu. Poate dacă am prinde câteva nunți am avea șanse să creștem vânzarea, dar nu știm cum vor sta lucrurile. Anul trecut, în vară, am avut cel puțin 40 de nunți, pe lângă botezuri, petreceri de ultimul clopoțel. Pe terasă, în anii precedenți, mai veneau din străinătate acasă, își mai invitau rudele, dar acum n-au mai venit. Ne este foarte greu”, ne-a spus Egermand Árpád.
„Eu zic că tot nu vor veni clienţii”
Proprietarul Tribel FF speră că odată cu redeschiderea restaurantelor, vânzarea va crește cu cel puțin 10-15%. Tribel István spune că până în data de 15 mai, pe durata stării de urgență, localul a funcţionat la circa 15-20% din capacitatea normală, iar actualmente abia dacă depășește ușor 60% din încasările pe care le-a avut în perioada similară a anului trecut.
„Cred că vânzarea va creşte cam cu 10-15% acum, dar eu zic că tot nu vor veni clienţii, aşa a fost în 15 iunie şi în Ungaria: terasele erau pline și deși puteai să stai şi înăuntru, nu intra nimeni”, ne-a spus Tribel István.
La Pivnița Sfântu Gheorghe încasările sunt la circa 50-60% față de 2019, iar proprietarul, Berszány Botond, se bucură că măcar vremea frumoasă a permis ca terasa să funcționeze în ultimele luni.
„Sperăm că vânzările vor crește puțin, dar încă nu știm dacă vor ajunge la valorile de anul trecut fiindcă oamenii încă sunt puțin mai reticenți, unii se tem, dar sperăm să fie mai bine decât până acum. În interior putem face cât de cât un traseu așa încât clienții să nu se intersecteze, iar noi avem beneficiul de a avea în restaurant niște așa-zise compartimente, pereți mobili din lemn care pot fi puși la fiecare masă ca să delimiteze, să fie ca un separeu. În interior avem o capacitate de maximum 70 de locuri când este plin, iar acum nu știu cum va fi, cred că va trebui să restricționăm la 50, dar vom face în așa fel încât să respectăm legea. Este bine oricum pentru că vine sezonul rece, pe terasă deja seara și dimineața e frig, ceea ce înseamnă că am fi putut utiliza terasa doar pentru câteva ore și nu știu dacă ar fi meritat. Dacă nu se deschideau restaurantele, din octombrie cred că ar fi trebuit din nou să închidem localul”, ne-a declarat Berszány Botond.
„Am avut o perioadă foarte grea pentru că a trebuit să ne modificăm percepția de a ne servi clienții”
Pe pierdere sunt și proprietarii localurilor din Sfântu Gheorghe care au în administrare și hoteluri, pensiuni sau hosteluri. Ei spun că din cauza faptului că restaurantele au fost închise, gradul de ocupare în unitățile de cazare a scăzut chiar și cu 60-65%.
Administratorul Hotel Restaurant Şugaş, Cristinel Tankó, nu preconizează o creștere semnificativă a încasărilor odată cu redeschiderea restaurantelor.
„Am avut o perioadă foarte grea pentru că a trebuit să ne modificăm oarecum percepția de a ne servi clienții. Am fost nevoiți să servim doar pe terasă și marea problemă am avut-o în servirea clienților pe care i-am avut în hotel, pentru că în prima fază făceam pachete, le dădeam să servească micul-dejun în cameră, apoi am început să servim pe terasă, dar guvernanții noștri nu știu că există și munte, nu numai litoral, și să servești micul-dejun la 7:00 dimineața, în Sfântu Gheorghe, la 8-10°C e puțin mai greu. Pierderile sunt mari, am avut nenumărate grupuri care trebuiau să sosească, grupuri cărora le ofeream servicii de masă și cazare pentru 3 zile și care ne ocupau întreaga capacitate. Acele grupuri au dispărut iar pierderile au fost într-un procent destul de mare. Nu preconizăm o creștere a încasărilor pentru că acum, odată ce se va răci vremea, vor scădea încasările de la terasă. Marea problemă este partea de cazare, nu atât de mult partea de restaurant. Pe motiv că nu am putut oferi serviciile de masă cum ar fi trebuit a scăzut și numărul de turiști cazați”, ne-a explicat Cristinel Tankó.
„Suntem hotel de tranzit, lumea nu vine în vacanţa de vară la Sfântu Gheorghe”
Pierderi foarte mari au avut și proprietarii Hotel Restaurant Park după ce mai multe grupuri de turiști care urmau să tranziteze județul și-au anulat rezervările. În plus, sălile de evenimente stau cu lacătele pe uși încă din 18 martie.
„Au rămas pe dinafară toate nunţile, botezurile, petrecerile de ultimul clopoţel, toate evenimentele care au fost contractate au rămas pe dinafară. Plus că la noi la hotel n-au mai venit grupurile străine care mergeau spre la mare sau în Bulgaria, aveau tranzit și stăteau o noapte sau două la noi la hotel. Aveam vreo 10 contracte semnate, aveam chiar şi pentru luna septembrie, dar și le-au retras. La hotel şi acum sunt doar două persoane. Problema este că suntem hotel de tranzit, suntem reşedinţă de judeţ, deci lumea nu vine în vacanţa de vară la Sfântu Gheorghe, oamenii ori se duc la mare, ori la munte, dar nimeni nu-și face vacanţa în mijlocul oraşului. Mă bucur că s-a luat o decizie pentru redeschidere, dar părerea mea persoanlă este că ar fi bine să dea drumul cel puţin la jumătate din capacitatea normală ca să ne revenim încet-încet”, ne-a spus Kovács István.
Acesta este de părere că va mai dura cel puțin două luni pentru ca oaspeții să înceapă să facă din nou rezervări, atât la restaurant, cât și în unitățile de cazare.
„Nu ştim cum va fi marţi, pe 1 septembrie, dar ca să organizăm un eveniment, un botez, o nuntă, sau o conferinţă, ne trebuie 2-3 luni. Chiar dacă va fi deschis şi vom avea tot personalul prezent, nu ştiu dacă lumea va veni la restaurant. Eu zic că va dura o lună sau două până când vor începe oamenii să meargă la restaurant pentru că sunt persoane care chiar respectă legea şi se tem. Lumea trebuie să înţeleagă că trebuie să avem grijă unii de alţii dar viaţa merge mai departe. Trebuie să trăim cu acest virus pentru că nu avem de ales”, ne-a mai spus Kovács István.
Pierderi și de personal…
Cei mai mulți patroni sunt pregătiți încă din luna iunie, când sperau că vor putea deschide și restaurantele, nu doar terasele. Pentru unii, perioada pandemiei și nesiguranța generată de viitorul industriei ospitalității a înseamnat și pierderea câtorva angajați.
„Am fost 56, iar acum suntem în jur de 30 și ceva. La Gado avem 15 angajaţi”, ne-a spus Kovács Gábor Áron, administratorul Saint George Palace, Restaurant Castel și Gado.
Și Kovács István, patronul Restaurant Park, spune că în ultimele luni a pierdut o parte dintre angajați: „Am contactat colegii care au fost în şomaj tehnic şi vom începe activitatea. Încă nu ştim cum o să se deruleze lucrurile dar sperăm că va fi bine. La început (la redeschiderea teraselor – n.r.) am pornit cu vreo 18 persoane, dar unii dintre ei au plecat. A fost o problemă mare pentru că cei care sunt foarte buni în această meserie au plecat afară şi au lăsat locul de muncă de aici plătit cu doar 1.500 de lei, pentru că nu au cum să-și întrețină familiile, iar cei care sunt mai slabi au rămas şi s-au bucurat că au primit şomaj tehnic fără să lucreze. În prezent sunt cam 10-12 angajați care au fost în șomaj tehnic”.
Restaurantul Tribel a trimis în luna aprilie 10 angajaţi în şomaj tehnic, însă pe măsură ce situația a permis, aceștia au revenit treptat la locul de muncă. Și Pivnița Sfântu Gheorghe are de rechemat la lucru 9 angajați din cei 20 existenți, în vreme ce patronii restaurantului Şugaş s-au văzut nevoiți să renunțe la 5 angajați.
„Pentru o perioadă am avut în șomaj tehnic întreg personalul, începând cu 1 aprilie și până pe 5 mai, ulterior am început să facem doar livrări pentru că nici terasa nu era deschisă atunci, iar pe o parte dintre angajați i-am rechemat la lucru, apoi din iunie i-am chemat pe toți, mai puțin vreo 5 persoane de care am fost nevoiți să ne despărțim”, ne-a spus administratorul localului, Cristinel Tankó.
Clienții respectă… și nu prea măsurile de protecție
Deși legea spune că operatorii economici au obligația să întocmească și să păstreze un registru cu datele tuturor celor care le trec pragul, patronii localurilor spun că întâmpină dificultăți în a-i convinge pe clienți să se conformeze, și nici nu au pârghiile necesare pentru a-i obliga.
„Noi facem un control zilnic al angajaților, ei declară pe propria răspundere că sunt sănătoși, că nu au fost sau nu s-au întâlnit cu persoane care au fost în străinătate, și zilnic ținem o evidență. Și cu clienții ar trebui să facem la fel, pentru că așa a fost legea, am făcut un formular pe care să îl dăm fiecărui client, dar nu putem să îi obligăm să îl completeze. Le dăm formularul și le spunem că dacă doresc pot să completeze, și apoi trecem în calculator. Avem o evidență pe zile, pe săptămână: cine și când a fost la noi, dar cine nu a vrut să completeze nu a putut fi forțat”, ne-a spus Berszány Botond.
„Le-am cerut clienților de la terasă datele de contact, unii au acceptat să le treacă, alții nu. Din păcate nici legislația nu te ajută să îi obligi, pentru că este GDPR-ul pe de-o parte, pe de altă parte ai ordinul ministrului Sănătății care îți zice că doar în baza rezervării clienții pot lua loc la masă. Am avut caz în care ne-au venit 6 persoane cu un microbuz, de la 400 km distanță, s-au oprit în parcare și când au luat loc la masă pe terasă a trebuit să îi separăm, așezați la două mese deși ei au venit împreună, în aceeași mașină…”, ne-a spus și administratorul Restaurant Şugaş.
De la 1 septembrie, restaurantele şi cafenelele, inclusiv cele din hoteluri și pensiuni, vor putea fi redeschise în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile este de maximum 1,5/1.000 de locuitori, potrivit unei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, adoptată la data de 27 august.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat vineri dimineață, după vizita făcută la spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, că numărul persoanelor care vor putea să stea la o masă în interiorul restaurantelor va crește la 6, dar și că turiştii cazaţi în hoteluri vor putea mânca în restaurantele din interiorul unităţilor de cazare, chiar dacă acestea se află în zone unde incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile depășește 1,5 la mia de locuitori.
„Noi încă din luna iunie pregătisem niște reguli pentru deschiderea restaurantelor, atunci aveam în plan ca la 1 iulie să deschidem și restaurantele, dar având în vedere evoluția cazurilor nu s-a mai putut face acest lucru. Regulile rămân aceleași: reguli de distanțare între mese. În discuțiile cu reprezentanții HoReCa s-a stabilit ca regulă: o masă da, o masă nu, pentru a nu avea o problemă cu distanțarea dintre mese, am discutat și despre creșeterea numărului de persoane de la o masă, de la 4 la 6 persoane, dar păstrând aceeași distanță, precum și despre faptul că unitățile hoteliere pot primi în interior pentru o masă pe toți cei cazați indiferent de zona în care se află acel hotel. În hotărârile CNSU s-a specificat că vor fi deschise restaurantele pentru cei din exterior, în localitățile unde avem o incidență a cazurilor de sub 1,5 / 1.000 de locuitori. Pentru cei care sunt cazați în hoteluri acest indice nu se aplică, cei cazați în hoteluri, indiferent de zonă, vor putea servi masa în interiorul hotelului”, a declarat Nelu Tătaru.
Potrivit ministrului, ultimele evaluări făcute în cursul săptămânii trecute indicau faptul că în România sunt 49 de localităţi din județe precum Bihor, Bacău, Braşov, Vaslui, Iaşi, Prahova, Ilfov şi municipiul Bucureşti care au o incidenţă de peste 3 cazuri COVID / 1.000 de locuitori, urmând ca o nouă evaluare să fie făcută în cursul zilei de luni.
(Ioana Ardeleanu)
