Ştiri

Marea Britanie intră în carantină până la începutul lunii decembrie: Este posibil ca numărul deceselor să fie dublu acum faţă de primul val

Școlile rămân deschise, însă restaurantele, magazinele neesențiale și pub-urile se închid. Este recomandată telemunca pentru toți lucrătorii, cu excepția celor din construcții și industrie.

Boris Johnson a anunţat, sâmbătă seară, noi măsuri împotriva COVID-19, într-o conferinţă susţinută cu 2 ore şi 50 de minute întârziere decât era programat.

Publicitate

Chris Whitty, şeful serviciului sanitar englez, a prezentat cele mai recente date şi a precizat că lucrurile se înrăutăţesc în întreaga ţară şi că răspândirea SARS-CoV-2 este „extrem de rapidă”.

„Dacă nu facem nimic, rezultatul inevitabil va fi că cifrele vor creşte şi, în final, vor depăşi vârful pe care l-am avut în primăvara acestui an. Avem acum câteva spitale cu mai mulţi pacienţi diagnosticaţi decât am avut în primăvară”, a explicat el.

Este posibil ca numărul deceselor să fie dublu acum faţă de cel înregistrat în primul val, a subliniat Patrick Vallance, consilier pe probleme ştiinţifice.

„Începând cu 8 decembrie, numărul deceselor va fi similar cu cel din primul val, dacă nu va fi făcut nimic”, a mai declarat el.

Johnson a afirmat: „Niciun prim-ministru responsabil nu poate ignora mesajul transmis de aceste cifre. Nimeni nu vrea să ia aceste măsuri nicăieri, dar dacă nu vom lua atitudine vom vedea mai multe decese decât în aprilie”.

„Vreau să mulţumesc milioanelor de oameni care au respectat aceste măsuri atâta timp. Trebuie să fim umili în faţa naturii. Virusul se răspândeşte mai repede decât în cel mai rău scenariu al nostru”, a completat el şi i-a sfătuit pe oameni să încerce pe cât posibil să îşi limiteze viaţa socială.

El a adăugat: „Prioritatea noastră este să păstrăm şcolile deschise. Şcolile sunt cel mai bun loc în care trebuie să fie copiii”.

„Acum este momentul să luăm atitudine pentru că nu există alternativă”, a mai spus el, precizând că englezii „trebuie să stea acasă” începând de joi.

Johnson a dat exemplu ţări ca Franţa şi Belgia care au luat aceleaşi măsuri. „Nu suntem singuri în asta”.

„Crăciunul va fi diferit anul acesta, poate foarte diferit, dar speranţa mea sinceră şi cred că, prin luarea unor măsuri dure, vom putea permite familiilor din întreaga ţară să fie împreună”.

În final, el a afirmat: „Nu vom reveni la carantina totală din martie şi aprilie. Măsurile pe care le-am subliniat sunt mult mai puţin primare şi mai puţin restrictive, cu toate astea, mă tem că, începând de joi, mesajul de bază este acelaşi: staţi acasă, protejaţi NHS şi salvaţi vieţi”.

Mobilitatea englezilor va fi restricţionată începând de joi, iar localurile şi magazinele neesenţiale vor fi închise până pe 2 decembrie. Va fi permis serviciul de livrare la domiciliu.

Restricţiile vor fi similare celor introduse în luna martie, însă şcolile şi universităţile vor rămâne deschise.

Oamenii vor putea face sport în spaţii deschise, vor putea merge la serviciu dacă nu pot lucra de acasă şi este posibil să fie introduse noi restricţii privind călătoriile internaţionale.

Membrii parlamentului vor vota noile măsuri până joi, iar după perioada de 4 săptămâni se va reveni la sistemul actual.

Johnson a rezistat până acum presiunii de a introduce noi restricţii la nivel naţional, spunând că ar fi „dezastruos” pentru bugetul Regatului, optând pentru un sistem cu trei niveluri pentru diverse zone din Anglia.

Înainte de conferinţa de presă de sâmbătă seară, sindicate din învăţământ au cerut ca instituţiile de educaţie să fie închise şi trecerea cursurilor în online.

Adam Marshall, directorul general al Camerei de Comerţ Britanice, a descris noile restricţii drept „o lovitură devastatoare” dată comunităţilor de afaceri.

La nivel mondial, de la descoperirea noului coronavirus, la finalul anului trecut în Wuhan (China), au fost înregistrate peste 45,7 milioane de contaminări şi mai mult de 1,19 milioane de decese asociate, potrivit datelor universităţii americane Johns Hopkins. Din total, SUA, India şi Brazilia au împreună 22,6 milioane de cazuri.

Austria intră și ea în carantină parțială, industria HoReCa se închide

Guvernul austriac a anunţat sâmbătă că țara intră de marți, 3 noiembrie, într-o nouă perioadă de așa-zisă carantină parțială, în care sunt suspendate activitățile nesesențiale, în încercarea de a opri al doilea val al pandemiei de COVID-19. Vor fi interdicţii de circulaţie, iar restaurantele, hotelurile, instituţiile culturale şi sportive se închid. Petrecerile, inclusiv nunțile, sunt interzise.

„O a doua izolare va fi în vigoare de marţi până la sfârşitul lunii noiembrie”, a anunțat cancelarul conservator Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres. Viaţa socială va fi afectată „dramatic”, a avertizat cancelarul. El a spus că speră să se revină la o viaţă mai normală şi la „mai multă libertate” în decembrie, având în vedere sărbătorile de la sfârşitul anului.

Petrecerile, nunțile, târgurile de Crăciun sunt interzise

Astfel, deocamdată, va fi interzisă ieşirea din case între orele 20:00 şi 06:00, iar întâlnirile private vor fi limitate la maximum două familii. 

Dincolo de închiderea muzeelor, teatrelor, cinematografelor sau piscinelor, toate evenimentele, cu excepţia înmormântărilor, sunt anulate, inclusiv nunţile, petrecerile de ziua de naştere şi târgurile de Crăciun, o tradiţie care atrăgea de obicei milioane de vizitatori în fiecare an în ţară, scrie AFP.

Companiile de catering şi turism au criticat imediat aceste noi măsuri, cerând ajutor financiar, în timp ce în rândul populaţiei pare să domine resemnarea. Potrivit Reuters, companiile obligate să închidă vor primi un ajutor în valoare de 80% din vânzările pe care le înregistrau în aceeași perioadă a anului trecut.

Fanilor li se interzice participarea la evenimente sportive de nivel înalt, iar sporturile la nivel de amatori nu pot avea loc decât în exterior şi fără contact fizic.

Școlile și creșele rămân deschise

La fel ca în Marea Britanie, spre deosebire de măsurile din primăvară, şcolile şi creşele vor rămâne deschise. 

În cazul liceelor şi universităţilor, cursurile se vor desfăşura online, în timp ce telemunca este puternic încurajată.

În schimb, spre deosebire de Marea Britanie și alte țări care au adoptat restricții, în Austria magazinele şi saloanele de coafură şi frizeriile rămân deschise. 

Măsurile urmează să fie aprobate duminică de parlament, însă pentru interdicția de circulație, parlamentul va trebui să-și dea acordul la fiecare zece zile, scrie dpa.

Măsurile luate de Austria seamănă foarte mult cu cele stabilite de Germania vecină, deși situația epidemiologică în Austria este mai gravă.

Austria, evoluție îngrijorătoare a cazurilor de COVID

Austria, care a fost relativ cruţată de primul val al pandemiei, înregistrează o explozie a numărului infecţiilor în ultimele săptămâni. Ţara de 8,8 milioane de locuitori înregistrează acum peste 5.000 de cazuri zilnice, faţă de numai 1.000 la începutul lunii octombrie, iar spitalele se confruntă cu un aflux din ce în ce mai mare de pacienţi. Au fost declarate 1.109 decese de la izbucnirea pandemiei. Sâmbătă, Austria a raportat 5.349 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, după ce vineri anunţase un record de 5.627.

„Dacă nu acţionăm acum, capacităţile de terapie intensivă vor fi saturate”, a avertizat cancelarul. El spune că ar fi de așteptat o inversare a tendinţei după „cel mult 7 până la 14 zile”.

Șeful guvernului declarase anterior că doreşte să „facă totul pentru a evita o nouă izolare”, după restricţiile din primăvară care au împins economia în recesiune, dar a fost nevoit să ia aceste noi măsuri în faţa deteriorării rapide a situaţiei sanitare.

În ultimele două săptămâni, Austria a înregistrat aproximativ tot atâtea cazuri ca şi Marea Britanie sau Italia, ţări cu populaţii de aproximativ 60 de milioane de locuitori, conform datelor ECDC. În ultima săptămână a existat o accelerare rapidă, cu un salt de 26% de joi până vineri.

Publicitate
banner we radio