Ştiri locale

Maraton de încondeiat ouă, la Sfântu Gheorghe

Fundaţia Guzsalyas din Sfântu Gheorghe va organiza la sfârşitul acestei săptămâni un maraton de încondeiat ouă de Paşti, care se va desfăşura pe parcursul a circa 20 de ore.

Evenimentul, organizat pentru al doilea an consecutiv în preajma Paştelui Catolic, va începe vineri, la ora 10,00, la Casa Mives din Sfântu Gheorghe şi se va încheia a doua zi, în jurul orei 5,00 dimineaţa, iar la acesta va putea participa orice persoană interesată.

Publicitate

Maratonul va fi precedat de o serie de ateliere de încondeiat ouă, care vor fi organizate de marţi până joi la sediul fundaţiei. Organizatorii vor pune la dispoziţia participanţilor câteva zeci de modele tradiţionale de încondeiere a ouălor.

„Fiecare motiv are un înţeles şi transmite un mesaj celui căruia îi dăruieşti oul încondeiat. Spre exemplu, un bărbat care primeşte un ou pictat cu frunză de stejar va fi puternic, motivele florale semnifică dragostea, sunt motive care ne ocrotesc, cum ar fi potcoava sau mâna”, a declarat Benko Eva, reprezentanta fundaţiei Guzsalyas.

Potrivit acesteia, în zonă este foarte răspândit modelul „cărării pierdute”, acesta fiind interpretat diferit de la o localitate la alta. În unele părţi, se spune că dacă o fată dăruieşte de Paşti fostului iubit un ou încondeiat astfel, atunci acesta se va întoarce la ea, în alte părţi se spune că cei care vor primi astfel de ouă nu se vor pierde în lume.

Credincioşii catolici şi protestanţi vor sărbători Învierea Domnului la sfârşitul acestei săptămâni, iar conform tradiţiei, ouăle se vopsesc sau se încondeiază în Vinerea Mare. Majoritatea sunt vopsite cu o singură culoare – roşie, amintind de sângele lui Hristos şi se dăruiesc în a doua zi de Paşti bărbaţilor care merg la stropit din casă în casă. La ţară, în a doua zi de Paşti fetele şi femeile nu au voie să iasă din casă, iar cele prinse pe stradă sunt duse la fântână şi udate din cap până în picioare. Cele care stau acasă vor fi stropite cu apă proaspătă de izvor sau cu parfum, pentru a nu se „ofili” niciodată.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio