Ştiri

E oficial! Manualul de educaţie fizică şi sport a fost aprobat, şcolile îl pot comanda

Ministrul Educaţiei declară că manualul de educaţie fizică şi sport pentru elevii de clasa a VI-a a fost aprobat şi nu există contestaţii. Cele trei variante sunt publice pe format electronic, iar astfel şcolile le pot comanda, spune Liviu Pop citat de Mediafax.

Întrebat marţi, într-o conferinţă de presă la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, dacă elevii de clasa a V-a vor avea manual de educaţie fizică şi sport, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a răspuns: „Acest manual este aprobat, sunt semnate contractele, nefiind contestaţii la educaţie fizică şi sport, cele trei manuale deja sunt publice, pe format electronic, şcolile le pot comanda pentru că, repet, nu putem încălca un drept al elevului”.

Publicitate

Liviu Pop a adăugat că manualul nu va trebui transportat de elev la şcoală, întrucât va putea fi consultat şi în format electronic, iar la această disciplină nu se vor da lucrări de control.

„Am auzit unele asociaţii spunând că e greutatea enormă a ghiozdanului. Greutatea nu este dată de un manual. Un manual cântăreşte în medie 200 de grame. Un elev, mă refer la clasa a V-a, are maxim cinci ore pe zi la şcoală. Auxiliarele au, da, o greutate mai mare, pe care editurile le pun la dispoziţia unităţilor şcolare pentru a fi comandate de părinţi, profesori sau diriginţi. Fapt pentru care începutul anului şcolar va trebui să ne găsească cu auxiliare un pic mai uşoare, dacă mă întrebaţi pe mine”, a spus ministrul.

Liviu Pop a fost întrebat ce va conţine manualul de educaţie fizică şi a răspuns că s-a uitat pe varianta Editurii Didactice şi Pedagogice.

„L-am văzut pe site-ul editurii. Evident până vineri vom avea toate manualele care au fost aprobate, nouă manuale, trei de educaţie fizică şi şase de la celelalte discipline, vor fi publice pe site-ul manuale.edu.ro. Sunt informaţii de care are nevoie şi elevul, şi părintele şi profesorul. Vă asigur de lucrul acesta. Dau un exemplu simplu, părţile corpului omenesc, în ce clasă se studiază şi când se folosesc la educaţie fizică şi sport. Facem încălzirea la triceps sau la biceps, dar învăţăm elementele la anatomie poate un pic mai târziu. Am dat un exemplu simplu. Eu susţin să facem, zilnic, minim 30 de minute sport. Dar ştim să facem sport 30 de minute? Iar în partea cealaltă, nu văd care e problema apariţiei unui manual care nu face decât un element în plus în actul didactic. Nu se vor da lucrări de control la educaţie fizică. Dacă vrem să-l privim ca un mijloc de progres în actul educaţional, putem să-l vedem. Dacă vrem să-l criticăm la nesfârşit, o să vă spun acelaşi lucru. Este şi pe format electronic, nu înseamnă că trebuie să-l ducă la şcoală copilul. Toate cele cinci manuale cântăresc maxim un kilogram”, a spus Liviu Pop.

Ministrul Educaţiei a adăugat că anul acesta vor fi şi alte două manuale noi, la informatică şi consiliere şi dezvoltare personală – vechea oră de dirigenţie.

În explicaţia oferită jurnaliştilor privind apariţia manualelor de sport, Liviu Pop a subliniat că acestea sunt un drept al elevilor, care nu a fost respectat în ultimii ani.

„Noi, anul acesta, din ianuarie, am lucrat pe programele şcolare. În 28 februarie s-au finalizat programele şcolare pentru clasa a V-a. Se ştie că elevii de clasa a V-a urmează la începutul anului şcolar să beneficieze de noile manuale şcolare, în conformitate cu programa şcolară. Manual şcolar este un drept al elevului. Articolul 69, alineatul patru din Legea Educaţiei Naţionale, spune foarte clar că elevul beneficiază de manuale gratuite, indiferent că e în învăţământul de stat, privat sau este în zona minorităţilor. Fapt pentru care licitaţia care a fost începută în momentul în care am preluat eu mandatul a continuat. Orice modificare a regulii în timpul jocului poate duce la anularea licitaţiei, lucru pe care eu nu mi-l doresc şi niciun coleg din zona ministerului nu îşi doreşte. A veni în detaliu pe ce disciplină trebuie să avem manuale şi nu, cred că este imposibil acum să ne pronunţăm pentru că, aşa cum am spus-o, articolul din lege e foarte clar, e obligaţia Statului să asigure manuale pentru toţi copiii. Am auzit diverse comentarii în spaţiul public, nu vreau să le comentez deocamdată, cu siguranţă după 7 august, respectiv 10 august, că sunt două etape în perioada evaluării manualelor, după această perioadă voi comenta şi eu public lucrul acesta legat de toate acuzele pe care unele edituri am înţeles că le-au făcut la nivelul ministerului şi o să-i întreb foarte frumos pe aceşti editori, interesul lor este unul economic sau unul pentru elevi, pentru că avem zeci de discipline la care nu avem încă manuale, iar lucrul acesta trebuia să le facă editurile. Este un drept al elevului şi atât timp cât e în lege eu nu fac altceva decât să respect dreptul elevului la educaţie”, a explicat Liviu Pop.

Publicitate
Publicitate
banner we radio