
Manechin politraumatic, unic în județ, achiziționat de Asociația Salvatore pentru cursurile de prim ajutor
Un manechin medical intrat recent în dotarea Asociației Salvatore din Sfântu Gheorghe poate fi utilizat de cursanți pentru experimentarea reacţiilor pacientului la anumite proceduri, fiind singurul model de acest fel din județ, care imită în mod realist multiple traumatisme.
Cursanţii pot dobândi cunoştinţe teoretice și practice de prim ajutor despre pierderea cunoștinței, stop cardio-respirator, hemoragii, luxații, amputații, entorse, fracturi, arsuri, diferite plăgi, înec sau sufocare cu un corp străin, fiind sprijiniți de instructori calificați.
Manechinul are puls și sângerează, astfel că participanții la cursuri vor putea învăța, printre multe altele, cum să pună o perfuzie, să stopeze o hemoragie sau să readucă la viață pacientul prin masaj cardiac.
„Este un manechin de traumă, ceea ce înseamnă că se va putea face practică pentru tot ce înseamnă plăgi prin împușcare, hemoragii, arsuri, luxaţii, corp străin, plagă înţepată, muşcată, sau amputaţie. Ne este foarte util pentru cursurile de prim ajutor de la Urgenţele particulare. Poate să sângereze, deci îl putem umple cu sânge artificial, care va curge din plagă, și nu este numai un manechin de traumă, este şi unul de asistență, ceea ce înseamnă că se pot face injecții intravenoase, poate fi intubat, se poate pune sondă nazogastrică, orice. Are și puls, se poate controla cu o tabletă, și din ce știu este unic în județ, la Mureș știu că mai există. Mai avem un defibrilator semiautomat cu care facem un training, (…) avem și manechine de Basic Life Support pentru resuscitare cardiopulmonară cu care cursanții pot face compresii toracice sau pot face ventilație gură la gură sau gură la nas. Avem câteva veste Heimlich cu ajutorul cărora cursanții pot face practică în caz de corp străin în trahee, pentru că dacă nu ai această vestă poți să provoci o hemoragie internă persoanei care nu are corp străin în trahee”, ne-a explicat președintele Asociației Salvatore, Buna Hunor.
Manechinul politraumatic este achiziționat cu sprijinul Fundației „Bethlen Gábor” din Ungaria, iar un astfel de model costă în jur de 9.000 lei.
Cursuri de prim ajutor pentru profesori, voluntari, ONG-uri sau firme
Cursurile de prim ajutor continuă și în perioada următoare cu respectarea măsurilor impuse pe timpul pandemiei, astfel că se vor putea forma grupe de cel mult 20 de persoane. Cei care se înscriu săptămâna aceasta beneficiază de o reducere de 20%, iar la final vor primi un certificat de absolvire valabil un an.
„Avem posibilitatea să păstrăm 1,5 metri între cursanți, le putem asigura măști de protecție, dezinfectant și cel mai important este că putem asigura circuite separate pentru intrare și ieșire. Avem o sală pe care o folosim printr-un parteneriat cu Școala şcoala Gimnazială „Gödri Ferenc”, unde putem primi între 10 și 20 de persoane (…) Avem deja în jur de 6 persoane înscrise, și ne bucurăm, iar la 10 persoane deja dăm drumul cursului. Fiecare cursant primește la final un certificat de absolvire a cursului, a cărui valabilitate este de 1 an. Avem în curs de acreditare învățători, profesori, educatoare, și le vom putea acorda niște puncte. Cursurile le ținem pentru voluntari, ONG-uri, persoane fizice, firme, dar pot să zic că orice persoană interesată și care vrea să învețe corect să acorde primul ajutor poate veni”, ne-a spus Buna Hunor, președintele Asociației.
„Dacă poți instrui un copil de grădiniță ești câștigat”
Și copiii sunt bineveniți, neexistând limită de vârstă. Mai mult, un copil instruit de mic va ști ce are de făcut într-o situație care ar putea necesita acordarea primului ajutor.
„Dacă poți instrui acel copil, pe acel copil l-ai câștigat. Peste câțiva ani mă poate ajuta pe mine, te poate ajuta pe tine, sau pe oricine aflat în nevoie. Am organizat cursuri cu Primul ajutor în grădinițe și am cuprins și lecții despre hemoragia nazală la copii. Se învață ușor, iar copiii știu ce să facă. Chiar am avut un caz la 3 săptămâni după un curs, ne-a sunat o educatoare să ne spună că o fetiță s-a dus acasă, tatăl ei a avut o hemoragie nazală, mama ei i-a spus bărbatului să se întindă și să ridice brațiul deasupra capului, iar copila a corectat-o spunându-i că ea nu așa a învățat, ci că trebuie să ne aplecăm în față și să facem o compresie pe nară. Așa au învățat și părinții ceva”, ne-a povestit Buna Hunor.
Cel mai mic voluntar are doar 1 an
Cel mai tânăr voluntar al Asociației Salvatore este fetiță, se numește Sabrina, are doar un an, iar mama ei o ia la toate activitățile, având chiar și tricoul ei personalizat, așa cum au și ceilalți voluntari cu experiență.
„Sabrina are deja un an și rămâne cel mai mic voluntar al nostru. Vara mergem la evenimente, la zilele localităților și ținem cursuri, asigurăm primul ajutor, (…) a fost și Sabrina, nu o lasă mama ei acasă. O să treacă timpul și o să ne ajute când va crește”, ne-a mai spus Buna Hunor.
La ora actuală Asociația Salvatore are aproape 80 de membri voluntari, implicați în diferite activități și proiecte.
(Ioana Ardeleanu)
