Ştiri locale

Managerul Spitalului Județean: „Ținta noastră este testarea tuturor pacienţilor. Apelăm la înţelegerea oamenilor”

Testarea COVID-19 a tuturor pacienților care ajung la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe cu diferite afecțiuni, nemulțumește tot mai multe persoane, care spun că trebuie să aștepte mai multe ore rezultatele înainte de a beneficia de îngrijiri medicale

Managerul unității medicale, Andras-Nagy Robert, a explicat că triajul epidemiologic este strict necesar pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virsul SARS-CoV-2 și a făcut apel la înțelegerea pacienților.

„În continuare apelăm la înţelegerea pacienţilor, ţinta noastră este de a testa, de a stabili şi de a exclude o posibilitate de infectare cu COVID-19, prin aşteptarea rezultatului testului, atât pentru siguranţa personalului, cât şi a pacientului respectiv. Pe de altă parte, siguranţa actului medical constă şi în alte aspecte, pregătirea pacientului pentru o intervenţie chirurgicală este crucială în multe situaţii (…) Orice intervenţie, fie că este chirurgicală, fie că este de altă natură, este programată pe bază de criterii medicale. La aceste criterii medicale, în momentul de faţă, se adaugă criteriul epidemiologic. În perioada aceasta şi în perioada următoare prioritatea este testarea pacienţilor care vin în spital şi tratarea lor în prima fază ca şi suspecţi. Aşteptarea testelor PCR nu înseamnă că în momentul în care viaţa este pusă în pericol intervenţia chirurgicală respectivă nu se face (…) Ţinta noastră este să acordăm asistenţă medicală de calitate, calificată, în condiţii de siguranţă pacienţilor noştri”, a declarat managerul

Precizarea vine după ce aparținătoarea unei paciente s-a plâns într-o postare pe Facebook de faptul că mama ei, care a ajuns la Spital în cursul săptămânii trecute cu o fractură de șold, a fost ținută „toată ziua” la Urgențe în așteptarea rezultatului testului COVID-19.

Postarea a fost distribuită de deputatul UDMR Covasna, Márton Árpád, dar și de consilierul județean Balázs Attila. Acesta din urmă i-a solicitat președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, să investigheze „imediat” cazul, motivând că unitatea medicală a fost finanțată cu „miliarde” de autoritățile județene, și opinând că „nu este legal ce fac ei (spitalul -n.r.) acolo”.

„Aparținătorii erau indignați de faptul că se amână operația pentru ziua de luni, și se întrebau de ce se așteaptă rezultatul testului PCR (…) Această neînţelegere am vrut să o clarific, nu este vorba că cineva nu a vrut să facă intervenţia chirurgicală, mai ales când este vorba despre un pacient critic, despre un pacient în vârstă. Dacă viaţa nu îi este pusă în pericol intervenţia se face după o anumită pregătire, atât din punctul de vedere al Terapiei Intensive, al anesteziei, cât şi al intervenţiei în sine. Pregătrea pacientului la o intervenţie de câteva ore este deosebit de importantă pentru rezultatul operaţiei (…) Când se stabilește o indicație la o intervenție chirurgicală se iau în calcul mai mulți factori: vârsta, starea pacientului și multe alte aspecte (…) Deci nu este vorba că cineva nu a vrut să facă intervenția, ci sunt niște proceduri stabilite în interesul pacientului”, a mai spus managerul.

Odată cu reluarea întegrală a activități, la Urgențele Spitalului s-au prezentat în ultima lună 2.077 de cazuri și au fost realizate 161 de intervenții chirurgicale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio