
Managerul Spitalului Județean: „Categoric susțin deschiderea școlilor, dar cu grijă! Responsabilitatea mare o vor avea părinții”
Începerea noului an școlar reprezintă o provocare pentru autorități, care se tem că odată cu întoarcerea elevilor în bănci, numărul infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 va crește.
Managerul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, Andras-Nagy Robert, susţine reluarea cursurilor în sălile de clasă, însă doar cu respectarea strictă a măsurilor de protecţie sanitară, și afirmă că părinții vor avea o mare responsabilitate atunci când își vor trimite copiii la ore.
„Eu nu aș pune problema dacă trebuie sau nu să înceapă școala, amândouă variantele au riscuri. Cred că ar trebui să punem mai mult accentul pe respectarea regulilor de sănătate publică, dacă vreți. (…) Gândiți-vă și la chestiunea aceasta: dacă un copil de până la 12-14 ani, să spunem, trebuie să stea acasă, înseamnă că un adult trebuie să rămână lângă el. Asta înseamnă că adultul respectiv, mama sau tatăl, este scos de la muncă. Sunt multe chestiuni care trebuie privite și cântărite. Eu sunt categoric pentru deschiderea școlilor, dar cu grijă, iar responsabilitatea mare le va reveni părinților pentru că ei trebuie să constate dacă nu se simte bine copilul sau are febră, și astfel să nu îl trimită la școală. Izolarea la domiciliu ar trebui să funcționeze, întrebarea este: suntem noi pregătiți pentru această responsabilitate? Sunt pregătiți profesorii să susțină cursuri online? Este pregătit sistemul pentru acest lucru? Sunt multe aspecte legate de acest lucru”, a spus Andras-Nagy Robert într-o conferință de presă online.
„Trebuie să ne obișnuim cu acest virus. Nu putem amâna începerea școlii până când trece pandemia”
Directorul medical al Spitalului, dr. Roșu Matyas, a reiterat că populația trebuie să învețe „să trăiască cu virusul” și a arătat că amânarea întoarcerii elevilor în școli până la dispariția pandemiei nu este o soluție, întrucât ar pune o anumită presiune psihică asupra lor.
„În Marea Britanie a existat o dezbatere pe tema dacă este bine sau nu să înceapă școala și au prezentat și câteva cifre. Dintre adulții testați pozitiv, cam 4-5% sunt intrenați în spital, deci din 100 de pacienți pozitivi, 5 sunt în spital, restul sunt acasă. La grupa de vârstă de până la 10 ani această cifră este de 0,1%, iar de la 10-18 ani este de 0,4%, deci este foarte mic procentul copiilor care necesită internare după infecția cu virusul SARS-CoV-2. Pe de altă parte, se pune problema ce se întâmplă cu acești copii dacă nu încep școala? Rămân în urmă? Sunt defavorizați față de alte generații? Nu pot învăța? Se pun probleme și de natură psihică, psihologică, pentru că nu știu dacă este tocmai bine pentru acești copii, stând acasă, nefiind în colectivitate (…) Trebuie să ne obișnuim că acest virus este aici, este cu noi și trebuie să trăim cu el. Până când să amânăm începerea școlii? Până când se termină pandemia, lucru care nimeni nu știe când se va întâmpla?”, a spus medicul.
Conducerea unității medicale a mai menționat că majoritatea copiilor diagnosticați cu COVID-19, care au fost internați la Sfântu Gheorghe, au avut forme ușoare ale bolii și „au scăpat doar cu o febră”.
(Ioana Ardeleanu)