Ştiri locale

Managerul Spitalului Județean, apel la respectarea măsurilor: „De asta ne-am temut: sunt multe cazuri și multe vor ajunge la spital”

Numărul pacienţilor internaţi cu Covid-19 la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe continuă să crească, miercuri aflându-se în spital 61 de pacienți cu test pozitiv, printre care și 3 bebeluși în vârstă de o lună, 4 luni, și un an și 4 luni.

Într-o conferință de presă, managerul Spitalului, András-Nagy Róbert, a declarat că deși evoluția bolii s-a schimbat în ultimele săptămâni, pacienții având forme mai ușoare față de valurile precedente ale pandemiei, cu o durată mai scurtă, virusul se răspândește cu mai mare ușurință, în prezent numărul infectărilor fiind cu mult peste cel din valul 4.

Publicitate

Acesta a făcut un nou apel către populație să respecte măsurile de protecție pentru a nu se ajunge la supraaglomerarea unității medicale.

„În valul precedent, maximul de cazuri active era undeva la 850-900 în județ, iar în prezent numărul este mult mai mare, sunt peste 1.200 de cazuri active în județ. Evoluția bolii s-a schimbat foarte mult, în sensul că este mult mai blândă față de valurile precedente, ca simptomatologie, durează mai puțin față de valul precedent (…) Va fi o provocare pentru perioada următoare. Lansez un apel la adresa locuitorilor județului: să aibă grijă, să respecte măsurile de siguranță, pentru că aceeași situație este în toate spitalele și trebuie să avem grijă unii de ceilalți ca să trecem de acest val. Este ceea ce ne-am temut: că vor fi mai multe cazuri și multe vor ajunge la spital”, a declarat András-Nagy Róbert.

Potrivit acestuia, o altă problemă care pune presiune pe spital este existența unor cazuri de Covid-19 în rândul personalului medical, aproape 60 de angajați din diferite secții fiind în prezent în izolare sau carantină.

„Și în rândul personalului medical sunt cazuri în izolare, în carantină, din cauză că au intrat în contact direct cu o rudă infectată, sau au copilul testat pozitiv, există chiar și teste pozitive în rândul personalului. Sunt între 50 și 60 de persoane, ceea ce este o cifră importantă, de aceea trebuie să reducem din volumul de activitate pentru că trebuie să dirijăm personalul în zonele vitale, unde activitatea trebuie să continue. Trebuie să funcționeze în continuare liniile de gărzi, intervențiile de urgență, zona de Covid, zona de Terapie Intensivă, Cardiologia. Secția de Interne preia o mare parte din activitatea de suport în această situație, preia toate cazurile negative de pe celelalte secții”, a mai explicat managerul.

În perioada următoare, unitatea medicală va trece printr-o reorganizare, urmând  ca numărul de paturi destinate pacienților Covid-19 să fie suplimentat. De asemenea, secția dedicată pacienților suspecți va fi mutată într-o altă clădire, iar intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente vor fi amânate până la finalul lunii februarie.

Miercuri, județul Covasna a înregistrat 187 de cazuri noi de Covid-19, rezultate în urma celor 933 de teste prelucrate cu 24 de ore în urmă, iar rata de incidență la nivelul județului a urcat la 6,51 de cazuri la mia de locuitori.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio