Ştiri locale

Mai puține controale ale OPC Covasna în 2020

Comisarii de la Protecția Consumatorilor Covasna au efectuat în cursul anului trecut 1.075 de acțiuni de control pe raza județului, majoritatea vizând comercializarea de bunuri alimentare și nealimentare, dar și prestări servicii.

Cifra este în scădere față de anul precedent, când au fost realizate în total 1.420 de controale, potrivit datelor instituției.

Publicitate

„Având în vedere pandemia COVID-19, s-au efectuat controale pentru prevenirea răspândirii infecțiilor, de exemplu, pentru verificarea respectării măsurilor dispuse pe perioada stării de urgență prin Ordonanțele militare, iar ulterior, pentru verificarea dispozitivelor de protecție, identificarea și retragerea dispozitivelor de protecție neconforme”, a transmis conducerea instituției, într-un răspuns la solicitarea We Radio.

Potrivit sursei citate, 5% din totalul controalelor efectuate în cursul anului trecut au fost ca urmare a autosesizării comisarilor CJPC Covasna.

Neregulile nu au fost suficient de grave încât să ducă la suspendarea sau închiderea activității în cazul operatorilor economici verificați, în schimb, cele mai frecvente măsuri dispuse au fost oprirea temporară sau definitivă de la comercializare a produselor neconforme, în cazul produselor alimentare expirate fiind dispusă măsura opririi definitive de la comercializare, iar în cazul bunurilor nealimentare, precum măștile de protecție sau jucăriile neconforme, s-a dispus retragerea de la comercializare, fiind emise și notificări prin sistemul de alertă rapidă RAPEX.

Cea mai mare amendă aplicată de OPC Covasna în cursul anului trecut a fost în valoare de 10.000 de lei, fiind aplicată pentru împiedicarea comisarilor de a-și exercita atribuțiile de serviciu.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio