Ştiri locale

Mai multe pensionări în acest an: peste 1.800 de covăsneni au ieșit din câmpul muncii

Un număr de 1.823 de covăsneni au ieșit din câmpul muncii în acest an, până în data de 30 noiembrie, la îndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu stagiu incomplet la limită de vârstă, anticipat, sau anticipat parțial, arată datele Casei de Pensii Covasna.

Prin comparație, în 2019 numărul celor care s-au pensionat la termen a fost de 1.018, dintre care 611 bărbați și 407 femei.

Publicitate

De asemenea, 1.958 de covăsneni s-au pensionat anticipat sau anticipat parțial în acest an, comparativ cu 2019 când au ieșit din câmpul muncii un număr de 1.498 persoane.

Totodată, un număr de 269 de persoane au beneficiat în acest an de pensie de invaliditate, față de anul trecut când cifra a fost cu mult mai ridicată, respectiv 422 persoane.

„Penalizarea în cazul persoanelor care optează pentru pensie anticipată parțială este în funcție de numărul lunilor de anticipare și de numărul de luni cu care a fost depășit stagiul minim de cotizare, depinde de la caz la caz. Cu cât vechimea este mai mare, cu atât penalizarea este mai mică. O persoană poate beneficia în condițiile prevăzute de Legea 263/2010 de pensie pentru limită de vârstă doar cu condiția unei vechimi minime realizate de 15 ani (…) Pentru pensie anticipată fără penalizare sunt necesari peste stagiul complet de cotizare încă 8 ani realizați (la bărbați 35+8 = 43 de ani). Pensionarea înainte de termen fără îndeplinirea condițiilor legale nu este posibilă”, ne-au precizat reprezentanții Casei de Pensii Covasna.

Aceștia mai transmit că cei care vor să depună dosar pentru orice pensie se pot prezinta la sediul CJP Covasna din Sfântu Gheorghe, Str. Grigore Bălan Nr. 14, Et.1, în zilele de luni și miercuri, între orele 08:30-14:00, dar și vineri între orele 08:30-12:30, iar dosarul de pensie trebuie să conțină o cerere tip care poate fi descărcată de pe site-ul CJP Covasna la secțiunea Formulare utilizate; copie a cărții de identitate, a certificatului de naștere și căsătorie și a cărții de muncă (și în original), iar dacă este cazul, adeverințe privind grupele de muncă și sporurile de noapte.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio