Ştiri locale

Mai multe clădiri şi culturi agricole din judeţul Covasna, afectate de vijelie şi grindină

Mai multe clădiri, printre care grădiniţa, şcoala şi căminul cultural, precum şi peste 50 de hectare de culturi agricole au fost afectate de o puternică vijelie, însoţită de grindină, care s-a abătut luni seară asupra localităţii covăsnene Doboşeni din comuna Brăduţ.

Viceprimarul localităţii, Kolumban Sandor, a declarat marţi că vijelia a fost atât de puternică încât a smuls tabla de pe acoperişul grădiniţei şi a aruncat-o peste şcoală, aflată la o distanţă de peste 40 de metri, iar grindina a avut mărimea unei nuci.

Publicitate

„A fost o ploaie rapidă, nu a plouat foarte mult, adică apă multă nu a fost, dar a fost un viscol puternic, o vijelie, nici nu ştim ce a fost. Nici bătrânii de 90 de ani nu au mai văzut aşa ceva, a fost o furtună ca o tornadă, nici nu ştiu cum să spun. Grindina a fost ca o nucă, totul a fost alb în câteva minute. La grădiniţă a rupt, a fost prăpăd. E o distanţă de 40 de metri între grădiniţă şi şcoală, o bucată de tablă de 4×4 metri, deci de 16 metri pătraţi, a fost luată în zbor de vânt şi dusă până dincolo de şcoală, pe strada din vecini. S-a rupt tot acoperişul, acum l-am acoperit provizoriu ca să nu se distrugă înăuntru, dar va trebui să facem reparaţiile în regim de urgenţă pentru că imediat începe anul şcolar”, a precizat viceprimarul.

Potrivit acestuia, pagubele la grădiniţa şi la şcoala învecinată, de pe care au zburat mai multe ţigle, sunt estimate la aproape 150.000 de lei.

Kolumban Sandor a afirmat că vijelia şi grindina au „lovit” partea sudică a localităţii, iar, printre altele, au afectat acoperişul căminului cultural şi aproape 50 de hectare de teren cultivate cu grâu şi porumb.

Comandantul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Gyorgy Alfons, a declarat că la nivelul prefecturii se va forma o comisie de inventariere a pagubelor şi, probabil, se vor aloca bani pentru acoperirea acestora.

Gyorgy Alfons a precizat că probleme au fost nu doar în localitatea Doboşeni, ci şi în localităţile Zoltan şi Zălan, unde trăsnetul a lovit o casă şi o şură.

Potrivit acestuia, pompierii au reuşit abia spre dimineaţă, în jurul orei 05,00, să stingă incendiul izbucnit la şura din Zălan.

„Au muncit toată noaptea, de la ora 21,00 până la 05,00 dimineaţa. A fost foarte dificil pentru că şura era plină cu fân şi a trebuit luat la furcă”, a spus acesta.

(Agerpres)

Foto arhiva

Publicitate
Publicitate
banner we radio