Ştiri locale

VIDEO. Mădălin Guruianu a lansat Programul 7+ pentru Sfântu Gheorghe

Candidatul Partidului Naţional Liberal (PNL) Covasna pentru Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a lansat miercuri Programul 7+, care cuprinde principalele sale obiective în domeniul economiei şi administraţiei, urbanism şi mediu, educaţie, cultură, tineret şi sport.

Mădălin Guruianu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că programul său porneşte de la premisa că „s-a vorbit mult şi fără rost despre diverse forme de autonomie locală, dar propunerile concrete au lipsit”.

Publicitate

El a menţionat că printre obiectivele sale prioritare se numără crearea unui pol de dezvoltare cu centrul la Sfântu Gheorghe, sprijinirea producătorilor locali şi crearea de noi locuri de muncă, atragerea investitorilor, dezvoltarea industriei uşoare, agriculturii şi turismului, preponderent cel rural şi cultural.

Guruianu a subliniat, printre altele, că susţine ideea unui „buget multianual şi consensual”, respectiv stabilirea prin dezbatere publică a unor priorităţi ale comunităţii pe următorii şapte ani, acordarea de subvenţii stimulative şi reduceri substanţiale de taxe locale pentru firmele care angajează tineri şi şomeri din zonă.

Candidatul PNL propune, de asemenea, mărirea bugetului oraşului prin emiterea de obligaţiuni municipale cu maturitate pe termen mediu şi lung, de şapte ani, şi asigurarea transparenţei folosirii banului public, prin punerea în practică a unui audit privat la cheltuielile bugetare.

Printre proiectele sale se mai numără crearea unei platforme de dezbateri publice şi online, precum şi crearea unei reţele de tineri specialişti din comunitate sau din alte părţi ale ţării sau lumii, care „să acţioneze pentru Sfântu Gheorghe”.

Viziunea sa despre urbanism şi mediu este sintetizată în trei direcţii – proiectul „Oraş vizibil din cer” care vizează imprimarea de motive tradiţionale din zonă pe acoperişurile caselor şi blocurilor din Sfântu Gheorghe, „Oraş Verde” ce are ca obiectiv promovarea soluţiilor ecologice, acordarea de facilităţi pentru cei care folosesc surse de energie regenerabilă, ridicarea impozitelor pentru firmele care poluează şi crearea unui fond de stimulare pentru energia verde. Proiectul „Oraş Autonom Energetic” are ca scop alimentarea cu energie regenerabilă a tuturor instituţiilor publice locale, într-un termen de timp rezonabil.

În domeniile Educaţie şi Tineret, Guruianu susţine ideea adaptării şcolilor la nevoile pieţei muncii, acordarea de burse pentru profesorii performanţi, introducerea cardului pentru tineri „I Love Saint George” pentru acordarea de reduceri, premii şi facilităţi pentru tineri la intrările la obiectivele culturale sau sportive, cazare, transport etc, lansarea programului „Nici o şcoală din oraş fără reţea performantă wireless”, promovarea bilingvismului în şcoli, încurajarea şcolilor mixte şi formarea unor generaţii empatice şi deschise la alteritate, având în vedere specificul multietnic şi multicultural al zonei.

La capitolul Cultură şi Sport, candidatul PNL propune, printre altele, amenajarea unor piste şi parcări de biciclete pe tot cuprinsul oraşului, dezvoltarea unui program în parteneriat public-privat de închiriere gratuită de biciclete, promovarea voluntariatului şi a educaţiei continue prin implicare în viaţa oraşului a tuturor oamenilor capabili şi cu idei originale, pe principiul „băncii de timp”.

Guruianu le-a cerut contracandidaţilor săi să-şi facă publice programele electorale, menţionând că este deschis pentru dezbaterea publică a acestora.

Pentru Primăria Sfântu Gheorghe mai candidează actualul primar, Antal Árpád, din partea UDMR, pentru cel de-a treilea mandat, profesoara Rodica Pârvan din partea PSD, Victor Raica din partea UNPR şi fostul viceprimar Bálint József din partea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio