Ştiri locale

VIDEO. Macheta din bronz a orașului Sfântu Gheorghe, inaugurată în Piața Centrală

Proiectul „Orașul palpabil” al Clubului Rotary Sfântu Gheorghe a ajuns la final după 3 ani de muncă. Macheta din bronz care înfățișează zona centrală a municipiului Sfântu Gheorghe a fost dezvelită în cursul zilei de luni, în Piața Libertății, în prezența arhitectului-proiectant Németh Csaba și a altor membri ai organizației.

Lucrarea cuprinde atât clădirile istorice, cât și cele mai „noi” ale orașului, realizate la o scară de 1:450, printre acestea regăsindu-se Catedrala Ortodoxă, Biserica Reformată, Casa de Cultură a Sindicatelor, Prefectura și Consiliul Județean, Primăria, Colegiul Național „Székely Mikó” sau fostul Hotel Bodoc.

Publicitate

Macheta, turnată aproape în întregime în bronz și fixată pe un soclu din beton placat cu marmură, a fost amplasată în vecinătatea Spațiului Expozițional de Artă Contemporană MAGMA și este inscripționată atât în limbile română și maghiară, cât și în limbajul Braille, așa încât va fi accesibilă și persoanelor cu deficiențe de vedere, care vor putea să „simtă” centrul orașului.

„Ca principiu, clădirile (…) sunt de 450 de ori mai mici decât cele din realitate. A trebuit să alegem o anumită suprafață din zona centrală, ca să încapă pe o machetă de dimensiunea 1,20/1,20 metri, pentru că nevăzătorii când vin să o atingă nu pot să acopere o suprafață mai mare. Trebuie să simtă toată suprafața machetei, și din această cauză toate machetele făcute în lume sunt cam de această dimensiune. În zona centrală a orașului sunt clădiri, să spunem, de două feluri: clădiri vechi istorice și clădiri noi. În machetă sunt diferențiate volumetria și fațada în funcție de acest lucru, astfel încât să se simtă și diferența istorică, iar nevăzătorii să poată să palpeze arhitectura fațadelor”, a explicat arhitectul-proiectant Németh Csaba.

Potrivit acestuia, cele mai importante clădiri au fost reproduse în mod fidel, și respectă de exemplu, așezarea ferestrelor, dar și alte detalii.

Inițial, macheta a fost realizată dintr-un material plastic modelat de arhitectul Kovács Áron, iar la final a fost turnată aproape dintr-o singură bucată în bronz, cu excepția câtorva clădiri precum cea a Muzeului Național Secuiesc, care au fost realizate separat și montate ulterior.     

Finalizarea proiectului a fost amânată doi ani din lipsa unui specialist

Deși lucrările au fost programate să se încheie în 2018, proiectul s-a întins pe o perioadă de 3 ani, întrucât inițiatorii nu au găsit în România un specialist care să toarne în bronz.

„De asta a durat 3 ani de zile, pentru că nu am găsit pe cineva care să o toarne în bronz. A trebuit să mergem în Ungaria, unde am găsit o firmă care ne-a făcut această machetă. După care, a fost nevoie de aceste inscripții în alfabetul Braille, turnate tot în bronz, în limba română și maghiară”, a mai explicat proiectantul.

Clădirile sunt marcate separat cu câte un cod, trecut și pe marginea machetei pentru a explica denumirea obiectivului în limbile română, maghiară și în alfabetul Braille.

Ideea realizării machetei îi aparține arhitectului Németh Csaba și s-a născut în urma vizitelor făcute în peste 25 de orașe europene care au asemenea lucrări, majoritatea realizate la inițiativa Cluburilor Rotary.  

Întregul proiect a costat 25.000 de euro, din care aproximativ 3.000 de euro reprezintă sponsorizări adunate în cadrul licitațiilor civile derulate de organizația din Sfântu Gheorghe, iar restul sumei provine din donațiile făcute de membrii Rotary.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio