Ştiri locale

Machetă din bronz a municipiului Târgu Secuiesc, inaugurată în Piața Centrală

O machetă din bronz care prezintă centrul istoric al municipiului Târgu Secuiesc, străzile, curțile, fațadele a 50 de clădiri și detaliile a 6 clădiri importante, a fost inaugurată săptămâna trecută, în prezența autorităților locale, aceasta putând fi admirată în Piața Centrală.

Lucrarea a fost realizată în cadrul proiectului „Tangibil-invizibil – macheta din bronz a curților din Târgu Secuiesc”, la inițiativa Clubului Rotary din municipiu, care a obținut finanțare în cadrul programului de Bugetare participativă lansat de Primărie în urmă cu 4 ani.

„Macheta de bronz, care înfățișează centrul orașului (și alte câteva clădiri proeminente), a necesitat o colectare și o pregătire atentă a datelor. Pe parcursul anului 2022, arhitectul Kovács Áron (Maketo Ltd.) a creat un model din ipsos de 150 x 120 cm, replica exactă a machetei din bronz. Macheta prezintă fațadele a 50 de clădiri și detaliile a 6 clădiri importante, rezultatul unei munci foarte meticuloase și exhaustive (…) Ne imaginăm ca macheta de bronz astfel creată să fie plasată pe un piedestal de piatră sculptată în piața din fața Academiei Militare Secuiești, renovate în 2024. Pentru a marca această ocazie, Clubul Rotary ar urma să doneze orașului lucrarea de artă, ai cărei beneficiari reali ar fi nevăzătorii și persoanele cu deficiențe de vedere, locuitorii orașului și turiștii care vizitează orașul”, se arată în descrierea proiectului (AICI) finanțat prin programul de Bugetare participativă.

Macheta din bronz este inscripționată atât în limbile română și maghiară, cât și în limbajul Braille, pentru a fi accesibilă și persoanelor cu deficiențe de vedere, care vor putea să „simtă” centrul istoric al orașului.

La finalul anului 2020, o machetă similară a fost dezvelită în Piața Libertății din Sfântu Gheorghe. Lucrarea a fost realizată de arhitectul-proiectant Németh Csaba, în cadrul proiectului „Orașul palpabil” al Clubului Rotary Sfântu Gheorghe. Întregul proiect a costat 25.000 de euro, din care aproximativ 3.000 de euro au fost sponsorizări adunate în cadrul licitațiilor civile derulate de organizația din Sfântu Gheorghe, iar restul sumei a provenit din donațiile făcute de membrii Rotary.

Macheta de bronz din Sfântu Gheorghe cuprinde atât clădirile istorice, cât și construcțiile mai noi ale orașului, realizate la o scară de 1:450, printre acestea regăsindu-se Catedrala Ortodoxă, Biserica Reformată, Casa de Cultură a Sindicatelor, Prefectura și Consiliul Județean, Primăria, Colegiul Național „Székely Mikó” sau fostul Hotel Bodoc.

Fixată pe un soclu din beton placat cu marmură, lucrarea se află în vecinătatea Spațiului Expozițional de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe și este inscripționată atât în limbile română și maghiară, cât și în limbajul Braille.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio