Ştiri

Luna se află la cea mai mică distanţă faţă de Pământ din ultimii 68 de ani

Astăzi, 14 noiembrie, la ora 15.52, Luna se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Pământ, după anul 1948.

În România, fenomenul poate fi  observat din dimineaţa zilei de luni, de la ora 03.00, spectaculozitatea urmând să atingă cota maximă la ora 15.52. Abia pe 25 noiembrie 2034 Luna va mai fi atât de aproape de Terra.

I se spune Superluna pentru că, potrivit NASA, ea va fi cu 14% mai mare şi 30% mai luminoasă decât în mod obişnuit. Este important de ştiut că nu veţi avea nevoie de un telescop, deoarece aceasta va fi în vizibilă clar cu ochiul liber.

Astronomii numesc acest fenomen Superluna sau Luna la perigeu. Soarele, Luna si Pamantul sunt perfect aliniate in aceasta noapte, iar Luna, care are o orbita eliptica, se afla acum cel mai aproape de Pamant, moment numit perigeu. De aceea, satelitul nostru natural va parea sa fie mai mare si mai luminos ca de obicei.

Fenomenul Superluna are loc destul de des, insa cel din 14 noiembrie va fi deosebit, pentru ca Luna va deveni plina la doar 2 ore de la perigeu. Astfel, va fi mult mai luminoasa, fenomen care nu a mai avut loc de 70 de ani.

Pentru a vedea cel mai bine aceasta Superluna, trebuie sa o admirati cand se afla deasupra orizontului. Obiectele vazute pe fundal, cum ar fi copacii sau cladirile, vor ajuta si ele va formarea iluziei optice de Luna uriasa.

Publicitate
banner we radio