Ştiri locale

Lucrări în valoare de peste 600 de milioane de lei în următorii doi ani la Sfântu Gheorghe

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe va scoate la licitație în acest an și anul viitor lucrări în valoare de peste 600 de milioane de lei. Pentru alte 100 de milioane de euro (500 milioane lei), autoritățile centrale lansează licitații pentru construcția unei șosele de legătură cu viitoarea autostradă Braşov-Bacău, a unui patinoar, a unor creşe şi blocuri ANL, sau lucrări de termoizolare a blocurilor de locuinţe.

Piste de biciclete pe malul râului Olt

Publicitate

Lucrările sunt deja în curs de desfășurare pe malul râului Olt, unde până la sfârșitul anului va fi construit un nou pod pietonal și de biciclete cu o lățime de patru metri, ca parte a planului de mobilitate urbană. Noul pod va face legătura între strada Nicolae Iorga, pe malul râului Olt, și strada Mică, de cealaltă parte a râului, care duce la strada Păiș David.

Aproximativ 7 kilometri de piste de biciclete asfaltate vor fi construiți de-a lungul digului râului Olt, de la Chilieni până la pârâul Arcuş, pentru care procedura de achiziție publică a fost finalizată recent și urmează să fie semnat contractul cu constructorul. Lucrările sunt programate să înceapă la mijlocul lunii aprilie. O parte din noua pistă de biciclete este planificată să fie iluminată pentru a asigura o utilizare sigură pe timp de noapte.

Reabilitarea străzilor aglomerate din oraș

Mai multe străzi aglomerate din Sfântu Gheorghe vor fi renovate în acest an, dar lucrările vor fi programate astfel încât să deranjeze cât mai puţin traficul rutier. De asemenea, renovarea podului de pe strada Gábor Áron va fi programată pentru vacanța de vară, după ce lucrările de modernizare de pe strada Táncsics Mihály vor fi finalizate.

„Săptămâna trecută am semnat contractul prin care vom realiza o investiție majoră pe care o așteptăm de mult timp, și pentru care un consorțiu de patru firme a câștigat licitația. Am semnat contractul de execuție pentru modernizarea străzilor Stadionului, Grigore Bălan, Nicolae Iorga, Fabricii, Ciucului, plus trotuarele de pe Lunca Oltului şi Păiuș David. Sunt niște investiții pe care le așteptăm de mult. Din motive obiective și ale procedurilor anevoioase din România, am ajuns să le putem face doar acum. Dar în a doua jumătate a lunii aprilie vom putea da ordinul de începere pentru aceste lucrări”, a explicat primarul Antal Árpád.

Lucrările, care fac parte din planul de mobilitate urbană durabilă, vor începe la sfârșitul lunii aprilie și vor fi finalizate în termen de un an, conform contractului. După predarea variantei de ocolire și devierea traficului de marfă, se va înlocui stratul de uzură pe străzile Lunca Oltului și Păiuș David.

Construcția variantei de ocolire, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din Sfântu Gheorghe, avansează bine și se preconizează că va fi finalizată în luna mai a anului viitor.

Modernizarea instituțiilor de învățământ

Mai multe instituții de învățământ vor fi, de asemenea, renovate în acest an: Liceul Tehnologic „Berde Áron”, clădirea veche și cea nouă a Școlii Gimnaziale „Váradi József”, renovarea internatului Colegiului „Székely Mikó”, renovarea Școlii Gimnaziale „Ady Endre”, a Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”, a Grădiniței „Albă ca Zăpada”, a internatului și clădirilor C și D ale Liceului Teoretic „Mikes Kelemen”. De asemenea, în curtea Liceului „Mikes Kelemen” va fi construită o nouă clădire pentru elevii din ciclul primar, pentru care se pregătește în prezent un studiu de fezabilitate.

Renovarea clădirilor publice și a transportului urban

Este în curs de desfășurare o achiziție publică pentru crearea unui Muzeu al Comunismului în fosta fabrică de ţigarete, Baza de înot „Román Vilmos” va intra în renovare și se construiesc două noi sensuri giratorii în zona parcului industrial din Câmpul Frumos. Autogara din cartierul Gării va fi transformată într-un terminal de pasageri modern, stațiile de autobuz din oraș vor fi reînnoite, se achiziționează un sistem de management al traficului, iar autobuzele electrice comandate sunt deja în producție în Polonia.

Un nou patinoar va fi construit lângă Arena Sepsi, o grădiniță, o creșă, un teren de sport și un centru comunitar vor fi construite în Câmpul Frumos, iar fostul hotel Bodoc va fi demolat în acest an. Pe strada Borvíz se vor construi noi locuinţe și vor fi termoizolate mai multe blocuri de locuințe din oraș, pentru care a fost asigurată finanțarea și se pregătesc documentele.

În plus, sunt în curs de elaborare planuri de transformare a străzilor din centrul orașului, prin lărgirea trotuarelor și crearea de piste pentru bicicliști, precum și pentru modernizarea Pieței Sfântul Gheorghe.

Deoarece în țară nu există reguli clare privind pistele pentru biciclete, acestea sunt proiectate în funcție de nevoile actuale ale publicului și ale comunității de bicicliști. Renovarea străzilor din Sfântu Gheorghe va continua să se concentreze pe dezvoltarea de piste pentru biciclete, iar un plan de ciclism este în curs de elaborare pentru a lega pistele de biciclete existente în oraș.

(Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Publicitate
banner we radio