Ştiri locale

Locuitorii din Valea Mare, încurajați de Garda de Mediu să colecteze deșeurile selectiv pentru a evita sancțiunile și a atinge țintele asumate

Comuna Valea Mare este curată și îngrijită, fără depozite ilegale de deșeuri în natură, este concluzia comisarilor Gărzii de Mediu Covasna, în urma controalelor derulate recent. Cu toate acestea, pentru a evita eventualele sancțiuni, respectiv pentru a atinge țintele asumate în privința colectării și reciclării deșeurilor, locuitorii comunei au primit recomandarea de a trece la colectarea selectivă.

Într-o postare pe Facebook în care explică modul în care trebuie colectate corect deșeurile, primarul Bogdan Marin îi îndeamnă pe localnici să nu arunce deșeurile biodegradabile în pubelele destinate deșeurilor menajere, pentru a evita suprataxarea.

„În urma controalelor efectuate de Garda de Mediu Covasna, ni s-a comunicat că avem o comună curată și îngrijită, fără gunoaie aruncate, însă am fost încurajați să colectăm selectiv deșeurile pentru a evita posibile sancțiuni și pentru a atinge țintele asumate (…) La nivelul comunei noastre avem pubela de 120 litri pentru deșeuri menajere, și saci transparenți pentru deșeurile selective. Din data de 1 ianuarie 2021, autoritățile publice locale trebuie să implementeze schema plătește pentru cât arunci și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural. Pentru a evita suprataxarea, vă sfătuim ca deșeurile biodegradabile să fie compostate în fiecare dintre gospodăriile dumneavoastră, NU aruncate în pubela destinată deșeurilor menajere. Împreună reușim să colectăm selectiv”, a transmis edilul.

Județul Covasna se află printre primele locuri în țară în ceea ce privește reciclarea, colectarea selectivă și gestionarea deșeurilor biodegradabile. Amintim că în luna martie a acestui an, în timpul unei vizite de lucru la Sfântu Gheorghe, cu ocazia Zilei Gărzii Naționale de Mediu, ministrul Mediului de la vremea respectivă, Tánczos Barna, și comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu au lăudat autoritățile județene pentru „gestionarea exemplară” a deșeurilor, comparativ cu alte județe din țară.

Tánczos Barna a declarat atunci că municipiul Sfântu Gheorghe se află pe podium, după Sibiu și Oradea, în ceea ce privește colectarea selectivă. Cu toate acestea, fostul ministru a precizat că încă există comunități unde, în lipsa unei educații de mediu, nu se acordă suficientă atenție gestionării deșeurilor, iar populația continuă să arunce gunoaie la voia întâmplării, în natură.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio