Ştiri locale

Locuitorii de la bloc nu vor fi taxaţi diferenţiat pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Deocamdată…

Începând din luna ianuarie a acestui an, locuitorii din județul Covasna care colectează selectiv deșeurile vor beneficia de reduceri la facturile pentru salubritate, însă măsura nu poate fi aplicată, deocamdată, decât în cazul persoanelor care locuiesc la case, unde operatorul regional de salubritate poate verifica gradul de colectare selectivă.

Directorul TEGA SA, Máthé László, a precizat într-un interviu la We Radio că încă nu are o soluţie pentru introducerea tarifelor diferenţiate şi pentru locuitorii de la bloc, însă în perioada următoare va fi desfăşurată o campanie de conştientizare în rândul populaţiei, urmând să fie găsită şi metoda optimă pentru implementarea măsurii în cazul lor.

Publicitate

„Legea ne-a obligat, din 2019 trebuie aplicat tarif diferențiat pentru cei care selectează și cei care nu selectează. La blocuri nu putem aplica încă tarife diferențiate, acolo toată lumea primește factura de 9 lei, la Sfântu Gheorghe, iar la Baraolt 7 lei. Între deșeurile menajere încă există foarte multe deşeuri selective, ambalaje, iar cea mai mare problemă o avem la deșeurile biodegradabile. Am o reţinere, nu ştiu cum vom putea implementa. Acolo nu putem controla, aşa cum facem la casele particulare unde am montat și camere pe mașini, se poate urmări pe unde a trecut mașina, ce a luat şi de la cine, și cine a primit facturi mărite. Împreună cu cei de la ADI-SIMD vrem să facem o campanie de conștientizare, să trimitem voluntari care să le explice tuturor, să ofere pliante despre cum trebuie să selecteze deșeurile, astfel ca fiecare să sorteze acasă. Știu că e foarte greu la bloc, și eu stau la bloc dar am 3 containere sub chiuvetă, separate. Ar trebui 3 containere: unul pentru deșeuri selective: ambalaje, plastic, conserve, unul pentru biodegradabile și altul pentru cele menajere”, ne-a explicat Máthé László.

El a mai precizat că măsura este cu atât mai greu de implementat în cazul locuitorilor de la bloc, cu cât deocamdată nu există o modalitate de verificare a gradului de colectare selectivă pentru fiecare persoană în parte, contractele TEGA nefiind semnate cu asociaţiile de proprietari.

„La noi e puțin mai greu, pentru că la blocuri noi avem contracte separate, nu cu asociațiile de proprietari. Unde sunt pe asociații e mai simplu, tragi la răspundere asociația pentru containerul respectiv. Oamenii trebuie să înțeleagă că cei care colectează selectiv nu trebuie să plătească la fel de mult ca ceilalţi. E nevoie de puțină voință”, a mai explicat Máthé László.

Potrivit acestuia, în prezent locuitorii din mediul rural, care nu colectează deşeurile selectiv, plătesc 12 lei/persoană la factura de salubritate, faţă de 7 lei/persoană în cazul celor care selectează deşeurile.

Publicitate
banner we radio