Ştiri

Lista locurilor unde nu se mai poate fuma din 16 martie

Legea antifumat intră în vigoare din data de 16 martie. Astfel, românii nu vor mai avea voie să fumeze în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii – inclusiv în cele din parc –, în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Țigările vor fi interzise în baruri, restaurante și cafenele.

În ceea ce privește țigările electronice, legea prevede doar că vor fi interzise în mijloacele de transport în comun și la locurile de joacă pentru copii.

Publicitate

Jurnaliștii de la Republica.ro au cerut de la Ministerul Sănătății o listă cu locurile unde se mai poate fuma, dar și cu locurile strict interzise celor care vor să-și aprindă o țigară.

 1. În stațiile de autobuz (cele acoperite și cu 2 „pereți”) – NU este permis fumatul.
 2. Pe stadioane – NU este permis
 3. În fața restaurantului, pe terasă – Dacă se amenajează loc de fumat, fără să fie acoperit și cu minimum doi pereți – DA
 4. În mașinile personale, dacă sunt și copii minori – DA, din punct de vedere legal. NU, „din punct de vedere moral”, spun autoritățile.
 5. În parc – DA, în apropierea locului de joacă al copiilor – NU
 6. La un concert în Piața Constituției – dacă este spațiu deschis și nu există compartimentări, în locuri special amenajate – DA
 7. În taxi – NU
 8. În curtea spitalului – NU
 9. Pe plajă la mare – Dacă este loc de joacă – NU. Dacă este plajă deschisă – DA
 10. Dacă vecinul fumează pe balconul lui, poate fi reclamat? NU. Locuința personală nu este loc public. Dacă desfășoară activitate economică pe balcon, atunci este loc de muncă închis și nu se fumează. Reclamația se poate face la Poliție.
 11. În restaurante nu se va mai fuma deloc sau vor putea fi amenajate spații speciale? – Doar în spații care nu încalcă dispozițiile legale (2 pereţi și un acoperiș). Practic, nicăieri în restaurant nu se va mai putea fuma, pentru că, în plus, este și loc de muncă
 12. Vor dispărea scrumierele din fața marilor magazine? Dispar scrumierele de la intrare la metrou? – NU. Dacă este în aer liber, și nu este încadrat de acoperiș și 2 pereți, se poate fuma.
 13. Pe balcoanele clădirilor de birouri – (acoperite și cu minimum doi pereți) – NU va mai fi permis fumatul (după cum a declarat șeful ANPC).

Pe de altă parte, reprezentanții Metrorex au precizat că scrumierele de la gurile de metrou urmează să fie scoase, treptat.

De asemenea, fumatul va putea fi permis, potrivit legii noi, în două tipuri de spații publice închise, și anume în aeroporturile internaționale, unde există posibilitatea amenajării de spații pentru fumători, precum și în celulele de maximă siguranță din penitenciare, adică în celulele unde există câte un singur deținut.

Persoanele fizice care nu respectă legea vor fi amendate cu o sumă între 100 și 500 de lei, iar cele juridice vor fi sancționate cu ume între 5.000 și 15.000 de lei.

Publicitate
Publicitate
banner we radio