Ştiri locale

Liderii UDMR şi PCM Covasna au refuzat invitaţia de a participa la Ziua Naţională

Liderii UDMR şi ai Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna au refuzat public invitaţia de a participa la manifestările organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României, venite, miercuri, din partea reprezentanţilor comunităţii româneşti.

Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat că nu va putea participa la acest eveniment fără a vorbi despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie 1918 pentru comunitatea maghiară şi fără a invoca promisiunile făcute în Declaraţia de la Alba Iulia, în ce priveşte drepturilor minorităţilor naţionale.

„Am mai fost invitat şi în alţi ani, dar dacă vin vorbesc, iar dacă vorbesc o să spun ceva ce cred că mulţi nu ar vrea să audă. (…) Dar, nu mai mult decât ce s-a promis în 1918, citind de acolo şi, bineînţeles, aducând în prezent acele doleanţe ale noastre promise acum aproape o sută de ani. (…) Noi respectăm ziua naţională dar aşteptăm din partea majorităţii să înţeleagă că pentru noi nu e o zi de sărbătoare. Asta nu înseamnă că nu vă respectăm, dar încercaţi să înţelegeţi această sensibilitate”, a declarat Tamas Sandor, răspunzând invitaţiei lansate de consiliera PSD Florentina Teacă.

Consilierul PNL Ion Deaconu l-a invitat personal pe preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, la manifestările ce vor fi organizate pe 1 Decembrie la Sfântu Gheorghe, invocând campania „Invită-ţi un prieten de etnie maghiară să sărbătorim împreună Ziua Naţională”, iniţiată de un cotidian local, însă a fost refuzat.

„Pentru mine Ziua Naţională este zi de doliu, nu pot accepta, dar oricând altădată ne putem întâlni la o cafea, la o şampanie”, a spus Kulcsar Terza Jozsef.

Discuţiile au fost purtate în plenul şedinţei Consiliului Judeţean Covasna, în care s-a aprobat alocarea sumei de 25.000 de lei pentru organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio