Ştiri locale

Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc a devenit Colegiu Național

Liceul „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc a devenit, începând din noul an școlar 2023-2024, Colegiu național, prin ordin al ministrului Educaţiei, după 120 de ani în care unitatea de învățământ a funcționat sub denumirea de „Liceu teoretic”.

Conform Metodologiei de acordare a titlului de Colegiu naţional, pentru a primi această acreditare, o instituție de învățământ trebuie să îndeplinească mai multe criterii, printre care să aibă peste 75 de ani de activitate relevantă cu statut de liceu teoretic și să facă dovada performanței elevilor și profesorilor săi.

„Liceul Nagy Mózes din Târgu Secuiesc a devenit din anul școlar 2023-2024 Colegiu național. Conducerea liceului a depus documentația prevăzută de Metodologia de acordare a titlului de Colegiu național în acest an. Este o documentație destul de bogată și trebuie să dovedească vechimea, rezultatele obținute, e o fișă care trebuie completată iar unitatea de învățământ trebuie să corespundă pentru fiecare item din fișa respectivă. După ce au fost elaborate toate aceste documente – sunt vreo trei bibliorafturi – la Inspectoratul Școlar, Consiliul de Administrație face o propunere către Ministerul Educației pe baza acestei documentații, iar Ministerul emite decizia de schimbare a numelui din Liceu în Colegiu național. Liceul Nagy Mózes a mai fost Colegiu Național, dar pe denumirile folosite atunci, poate că la vremea respectivă Colegiu național nu însemna ceea ce înseamnă acum. Sunt niște criterii pe care trebuie să le dovedească un astfel de liceu pentru a primi acreditarea: că are participare la olimpiade naționale, concursuri, și așa mai departe”, ne-a spus inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.

În prezent, trei unități de învățământ din județul Covasna sunt acreditate drept „Colegii Naționale”, celelalte două fiind Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe.

Pentru a marca reacreditarea unității de învățământ, la ceremonia de deschidere a noului an școlar au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale și județene, printre care președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, dar și șeful Inspectoratului Școlar Județean Covasna, prof. Kiss Imre.

La Târgu Secuiesc, clopoțelul care anunță începerea noului an școlar a sunat, luni, pentru 3.840 de elevi.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio