Ştiri locale

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe va avea un laborator inteligent în valoare de peste 70.000 de euro

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe a câștigat o finanțare nerambursabilă în valoare de aproape 351.000 lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru crearea unui laborator inteligent dotat cu tehnologie și mobilier colaborativ, care va permite desfășurarea orelor de curs din toate ariile curriculare.

Conducerea unității de învățământ a transmis că noul laborator va oferi oportunități de învățare prin experiență, elevii putând dobândi competențele digitale avansate, care îi vor pregăti pentru noile tehnologii și pentru meseriile viitorului.  

„Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși anunță începerea implementării proiectului intitulat SmartMind – Educație pentru viitor (…) Ne dorim înființarea, dezvoltarea și implementarea unei săli complexe de curs în care vom putea desfășura ore din toate ariile curriculare, pentru a oferi oportunități de învățare prin experiență, astfel încât elevii sa devină utilizatori independenți care pot dobândi competențele digitale avansate, pentru a îmbrățișa oportunitățile oferite de noile tehnologii și meseriile viitorului”, se arată pe pagina de Facebook a Liceului.

Termenul pentru implementarea proiectului este 31 ianuarie 2025, iar principalele obiective sunt: oferirea elevilor acces la un laborator inteligent cu echipamente digitale moderne; dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor, în special în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor digitale și a software-urilor specializate; creșterea implicării și motivării elevilor, respectiv îmbunătățirea calității învățământului prin utilizarea echipamentelor digitale.

Totodată, profesorii vor putea lua parte la cursuri de formare, seminarii și workshop-uri care îi vor învăța să înțeleagă cum să utilizeze în mod eficient noile echipamente și tehnologii digitale, respectiv cum să le integreze în procesul de predare și învățare bazat pe proiecte (project based learning) și în cel de predare și învățare mixtă (blended learning).

„Scopul proiectului este de a asigura un proces educațional de calitate, modern și incluziv pentru elevii Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși, prin dotarea cu echipamente digitale de tip smart lab, mobilier colaborativ, ergonomic și modular, dar și cu materiale educaționale specifice, pentru dezvoltarea unui laborator digital inteligent. Acest laborator va fi utilizat la toate disciplinele de studiu și reprezintă un concept modern de învățare virtuală, putând fi adaptat pentru toate specializările. Smart Lab-ul va fi o resursă valoroasă pentru elevi și profesori, oferind o gamă largă de facilități și tehnologii care să îi ajute să învețe și să experimenteze într-un mod interactiv și captivant”, se arată pe site-ul Liceului.  

Potrivit aceleiași surse, laboratorul inteligent va fi echipat cu imprimante 3D, tablete, roboți, senzori și dispozitive IoT, și va dispune de o varietate de instrumente de programare și software. Noua sală de clasă le va oferi elevilor acces la platforme de programare vizuală, limbaje de programare populare (Python, Java, C ++ etc.), iar spațiul de lucru va putea fi adaptat pentru diferite activități și proiecte, inclusiv ateliere, demonstrații, prezentări și competiții.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio