Ştiri locale

Laboratorul Spitalului Județean pentru diagnosticarea COVID-19 a fost acreditat și omologat

Laboratorul de microbiologie ultramodern al Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a fost omologat și acreditat de Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, fiind inclus în Programul național de finanțare a testelor Real Time PCR la aproape 3 luni de când a devenit operațional.

Bugetul alocat, în valoare de 200.000 de lei, va fi utilizat pentru realizarea a 1.000 de teste pentru depistarea COVID-19, cheltuielile fiind decontate prin Programul național.

„Astăzi putem vorbi despre acreditarea laboratorului, intrarea lui în categoria laboratoarelor de referință acreditate de către INSP, și care pot să lucreze în cadrul Programului național de testare despre care am mai vorbit. Practic, începând de luni, putem să lucrăm și în acest regim. Am primit un buget de 200.000 lei pe care îl putem folosi pentru 1.000 de teste PCR potrivit metodologiei aprobate”, a explicat managerul spitalului, András-Nagy Róbert.  

Acesta a precizat că de acum înainte laboratorul va putea elibera și buletine de analiză la cerere, în baza unei programări, pentru persoanele care au nevoie de aceste documente pentru a călători în străinătate, însă prioritate la testare vor avea în continuare pacienții internați și cei referiți de  Direcției de Sănătate Publică.

„Este o condiție, anumite țări cer ca testele PCR cu care trece persoana respectivă granița să fie incluse în lista laboratoarelor acreditate. După această dată putem și noi elibera astfel de rezultate. În prima fază, ținta noastră rămâne tot asigurarea testării pacienților internați, respectiv pentru Direcția de Sănătate Publică, iar pe bază de programare urmează ca în perioada următoare să asigurăm și aceste rezultate la cerere”, a explicat Andras-Nagy Robert, potrivit căruia, costurile pentru prelucrarea testelor vor fi mai reduse față de cele practicate de alte laboratoare.

Laboratorul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe funcționează din data de 15 mai, și până în prezent aici au fost prelucrate 1.403 teste RT-PCR.

Pe lângă acesta, alte două laboratoare private din judeţ prelucrează teste pentru depistarea virusului SARS-CoV-2.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio