Ştiri locale

La un an de la inundaţiile din Băcel, locuitorii tot nu dorm liniştiţi

A trecut un an de la inundaţiile care au devastat satele covăsnene Băcel şi Lunca Mărcuşului, acolo unde digul de protecţie de pe malul drept al râului Tărlung a cedat sub presiunea apelor. Peste 260 de persoane au fost evacuate, aproape 120 de gospodării avariate în proporţie de peste 50%, iar imaginile apocaliptice cu pompierii şi poliţiştii care îi scoteau pe braţe pe sinistraţi sunt încă vii în minţile celor care au trăit experienţa pe pielea lor.

Premierul Viorica Dăncilă, cu o armată de miniştri – ai Apelor şi Pădurilor, Apărării Naționale, Transporturilor și Agriculturii, dar și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au inspectat în zilele ce au urmat zonele afectate. Premierul le-a promis oamenilor care şi-au văzut agoniseala luată de viituri că Guvernul le va acorda tot sprijinul pentru a trece cu bine peste această nenorocire. 

Publicitate

Apele s-au retras şi, odată cu ele, parcă şi o parte din promisiuni, iar mulți au rămas cu pagubele și cu teama că situația se poate repeta oricând. Mărturie mai stau doar urmele lăsate de viituri pe unele dintre case. 

Ajutoare de 2.200 de lei

Ne-am întors în gospodăriile câtorva dintre familiile grav afectate din Băcel ca să aflăm ce s-a schimbat și cum au fost oamenii ajutați de autorități.

„Am primit materiale de 2.200 lei, de la o biserică catolică de prin Târgu Mureș, sau așa ceva, și încet-încet reparăm. Nu am zugrăvit decât în bucătărie pentru că a fost foarte ud, am avut apa de 2 metri. Era până sus, a fost foarte urât. În sat s-a reparat, s-a îndiguit aici, pe albia râului. Și canalul l-au consolidat. De atunci a mai crescut apa dar nu a mai ieșit. Ar fi dezastru să mai iasă o dată. Am mai avut în ’70 inundații, prin ’72 au fost iar, dar nu de talia asta, nu inundații așa de mari”, ne-a spus tanti Garofina. 

„Am avut apă până sus, a fost stricat tot, tot peretele, până sus unde se vede faianța. Am avut rigips care s-a înmuiat și a căzut tot, nu s-a mai uscat și a început să mucegăiască. O cameră a fost mai tare afectată, s-a tras apa de la perete. S-a umflat parchetul, dar încă nu l-am scos nici pe ăla, nu am putut. Încă nici nu am zugrăvit, nu am mai apucat pentru că soțul e bolnav. Am primit ajutoare de la Bacău, am primit și de la Guvern bani. Am stat o săptămână atunci pe capul altora, dar unde era să ne ducem? Am mai avut inundații, dar noi suntem învățați, ce să facem…”, ne-a spus o altă doamnă a cărei casă a fost grav afectată de inundații.

Și deși dumneaei a beneficiat de ajutor din partea statului, nu la fel de „norocos” a fost ginerele ei, care locuiește în casa de lângă, și care, din motive funciare nu a primit despăgubiri. Omul ne-a povestit că a lucrat câțiva ani în străinătate, și tot ce avea în casă – mobilier, aparatură, cumpărate cu banii munciți afară, au fost distruse în urma inundațiilor. 

„S-au dat ajutoare, care ce a mai avut nevoie, nu pot să zic că nu, dar în rest nimic. Tot ce am făcut, am făcut singur, fără ajutor. Am făcut la etaj două camere, în caz de ceva să stau liniștit. Sperăm să nu mai fie nevoie, dar mai știi cu cei de la Săcele? Și atunci, dacă nu era cu barajul de la Săcele nu aveam nicio problemă, dar așa a fost să fie. Exact acum un an de zile s-a întâmplat, asta ar fi a doua zi. Nici acum nu ne-am revenit”, ne-a spus Cristian Moldovean.

Doar 37 de familii au fost despăgubite

La scurt timp după retragerea apelor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a întocmit un bilanţ al pagubelor provocate de inundaţii în localităţile Lunca Mărcuşului, Chichiş, Băcel şi Catalina, însă doar 37 de familii afectate au fost despagubite în urma anchetelor sociale realizate de angajaţii Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, deşi numărul celor care au înregistrat pagube materiale a fost mult mai mare. La vremea respectivă, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu preciza că ajutoarele de urgenţă acordate s-au cifrat la 335.000 de lei, dintre care 65.000 de lei au ajuns în satul Lunca Mărcuşului, 120.000 lei în comuna Catalina, 10.000 lei în comuna Chichiş şi 140.000 în satul Băcel. Familiile care nu au beneficiat de sprijin din partea statului se judecă și acum în instanță.

„Am solicitat Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) să facă verificări interne şi am înţeles că dânşii au demarat o anchetă administrativă de cercetare internă pentru a stabili modul în care angajaţii din teren au gestionat situaţia. Cifrele rămân aceleaşi, cu menţiunea că unii dintre cei care nu au primit ajutoare s-au adresat instanţei (…) Conform prevederilor legale în vigoare, propunerile de acordare a ajutoarelor de urgenţă sunt analizate la nivelul ANPIS, iar în cazurile în care se constată că veniturile familiilor, persoanelor singure nu indică situaţii de necesitate, risc de excluziune socială, acestea sunt returnate în vederea efectuării unei reevaluări. Astfel, în urma reevaluării s-a constatat că se încadrează în prevederile articolul 28, alineatul 1 din Legea 416 privind venitul minim garantat, un număr de şapte persoane singure sau familii din satul Lunca Mărcuşului, 15 persoane singure sau familii din localitatea Băcel-Chichiş şi 15 persoane singure sau familii din localitatea Catalina”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.

Lucrări de consolidare a malurilor apei

Între timp, construcţiile hidrotehnice afectate au fost reabilitate de angajații Administraţiei Naţionale Apele Române – Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, pe cursurile Râului Negru şi pâraielor Tărlung, Caşin şi Dobârlău fiind executate mai multe lucrări în regim de urgență. 

Directorul SGA Covasna, ing. Ioan Ilaș ne-a precizat că o parte dintre ele au fost deja „probate” odată cu ploile din primăvara acestui an, trecând, din fericire, testele de rezistență: „În zona Băcel – Lunca Mărcuşului am avut trei lucrări mari. Pe pârâul Dobârlău au fost astupate breşele şi s-au refăcut subtraversările. La pârâul Tărlung a fost astupată breşa mare, s-a refăcut subtraversarea care era în dreptul breşei distruse şi s-au făcut supraînălţări de dig în trei puncte. Pe lângă asta, noi am mai făcut nişte lucrări de întreţinere şi reparaţie, consolidări de mal cu piatră brută în zona podului Garofina (Băcel – n.r.). A treia lucrare pe care am efectuat-o este pe Râul Negru, la Lunca Ozunului s-a făcut o supraînălţare de dig pe o lungime de aproximativ 800 m. Spre nenorocul nostru am şi probat aceste lucrări, pentru că în primăvara aceasta am avut destule ploi, dar funcţionează destul de bine, deci deocamdată nu am avut probleme cu ele. Am insistat mai mult pe partea de întreţinere şi reparaţie a digurilor”.

Primarul comunei Chichiș, Silviu Tăraș este convins că dezastre naturale precum cel din vara anului trecut vor mai urma, dar spune că autoritățile locale sunt mult mai bine pregătite.

„Suntem mult mai pregătiţi. Anul trecut au fost nişte lucrări destul de importante, de sute de mii de lei, făcute de cei de la SGA. Cât de bine vor rezista la o nouă inundaţie vom vedea, pentru că este o certitudine că nu a fost un eveniment unic, așa că trebuie să fim pregătiţi. Este o pregătire pentru catastrofă, dar am dotat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Chichiş cu 5 corturi militare, o barcă cu motor, pentru că au fost ore lungi anul trecut când am aşteptat ca ISU să o aducă pe cea de la Târgu Secuiesc, avem generator, veste pentru salvare, lucruri care să ne ajute şi de care am dus lipsă anul trecut”, ne-a explicat edilul, care ne-a mai precizat că doar 14 familii din Băcel au primit sprijin financiar din partea statului, și că foarte importante au fost ajutoarele venite din partea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și din partea Asociației Caritas.

„Fonduri ar fi, dar Consiliul Județean Covasna nu are atribuții”

Întrebat, la rândul său, dacă județul Covasna este mai bine pregătit, la un an distanță, să intervină în cazul producerii unor noi inundații, președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor a declarat că instituția pe care o conduce nu are atribuții în astfel de situații, însă a apreciat că fonduri ar exista la buget.  

„Din punct de vedere hidrologic nu de noi ține, ci de Apele Române. Suntem membri în comisia coordonată de prefectul județului Covasna – este o structură de instituții ale statului, dar Consiliul Județean Covasna nu are atribuții. Fonduri am avea, dacă ar trebui să ajungem să prevenim, dar nu pot să vă dau un răspuns concret pentru că nu este în sarcina noastră. Nu avem nicio legătură concretă, tehnică, în acest caz. Am fost pe teren, am acordat și sprijin financiar unde trebuia și unde am putut, dar nu întotdeauna putem. Asta ar putea fi autonomia teritorială, și aici nu vorbim despre latura etnică, ci despre nivelul de decizie, unde se pot rezolva rapid problemele. După inundațiile de anul trecut nici acum nu sunt despăgubiți cetățenii care au avut de suferit”, a declarat Tamás Sándor.

Potrivit acestuia, autoritățile ar putea veni mult mai mult în sprijinul sinistraților dacă nu ar exista atât de multe bariere birocratice, și a menționat că, de curând, Consiliul Județean a semnat un proiect de Hotărâre de Guvern prin intermediul căruia mai multe localități afectate de inundațiile din primăvara acestui an vor beneficia de finanțare pentru refacerea construcțiilor hidrotehnice: „Împreună cu prefectul județului Covasna am semnat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru inundațiile din mai – iunie anul acesta, pentru diferite comunități locale (…) Eu cred că s-ar putea face mai multe, mai concentrat și mai eficient, dar până când ajungi cu ideea și cu analiza, cu comisiile la nivel regional și la nivel central, între timp se mai schimbă doi miniștri”.

Fonduri de la Guvern în urma inundaţiilor din această primăvară

Peste 50 de localități din țară, printre care și cele din județul Covasna, afectate de inundații în perioada februarie-mai 2019, vor fi protejate în urma alocării de către Guvern a sumei de 194,6 milioane lei. Fondurile vor fi utilizate pentru realizarea în regim de urgenţă a construcțiilor hidrotehnice grav afectate de viituri, asigurarea secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundații precum și consolidarea malurilor în punctele critice

În județul Covasna vor fi executate lucrări pe cursurile Râului Negru şi pâraielor Turia, Caşin şi Ghelința, proiectele însumând 2.232.000 lei.

Astfel, se va lucra la refacerea digurilor și malurilor de apărare pe pârâul Turia, în amonte de municipiul Târgu Secuiesc și pe pârâul Cașin – sectorul dintre localitățile Târgu Secuiesc și Valea Seacă, confluența cu Râul Negru. De asemenea, vor fi executate lucrări de regularizare pe pârâul Ghelința, ce presupun refacerea a 4 praguri de fund, refacerea protecției taluzului pe o distanță de 400 m și consolidarea malului pe o distanță de 60 m.  

În ceea ce priveşte Râul Negru şi afluenţii săi, s-a prevăzut refacerea unei subtraversări și a unui corp de dig pe malul drept, în localitatea Băcel, în lungime de 50 m; iar pe pârâul Cașin, în zona Valea Seacă – Cătrușa se va lucra la consolidarea malului pe o lungime de 250 m, refacerea pragului de fund și reprofilarea albiei pe o lungime de 2.500 m.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio