
La Târgu Secuiesc a început depunerea cererilor pentru locuințele ANL destinate tinerilor
Tinerii cu vârste de până în 35 de ani, care locuiesc sau își desfășoară activitatea în municipiul Târgu Secuiesc, pot depune cereri pentru locuințele construite din fonduri ANL, destinate închirierii.
Autoritățile locale au anunțat că au demarat procedura de întocmire a listei privind ordinea de prioritate pentru repartizarea a 15 locuințe situate pe strada 1 Decembrie 1918 din municipiu.
Cererile pot fi depuse la Registratura Primăriei Târgu Secuiesc până în data de 31 martie a.c., criteriile de eligibilitate și lista documentelor necesare în vederea repartizării locuințelor fiind disponibile pe site-ul instituției, AICI.
Pentru a fi eligibili, solicitanții trebuie să fie majori, să aibă până în 35 de ani la data depunerii cererii, şi să poată primi repartiţie pentru locuinţă în cel mult 60 de luni de la împlinirea acestei vârste. Cererea trebuie întocmită individual şi în nume propriu, iar titularul cererii, cât şi ceilalţi membri ai familiei (soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinere) trebuie să facă dovada faptului că nu deţin şi nu au mai deţinut o altă locuinţă în proprietate, respectiv nu sunt beneficiarii unei alte locuinţe cu chirie în Târgu Secuiesc.
Cu toate acestea, Primăria precizează că restricţia nu are în vedere locuinţele înstrăinate în urma unei acţiuni de partaj, sau locuinţele trecute în proprietatea statului în mod abuziv şi care nu au fost retrocedate în natură.
De asemenea, restricţia nu se aplică în cazul deţinerii cu chirie a unui spaţiu locativ în cămine de familişti sau nefamilişti şi nici chiriaşilor din locuinţele preluate abuziv de stat, care fac obiectul unor solicitări de retrocedare, sau care sunt retrocedate către foştii proprietari.
Repartizarea locuinţelor se va face în limita fondului disponibil, luându-se în considerare atât locuinţele libere din fondul existent, cât şi locuinţele care urmează să fie finalizate în cadrul proiectelor cuprinse în programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.
Amintim că Primăria Târgu Secuiesc a câștigat recent o finanţare prin PNRR pentru construirea unor locuințe nZEB (Near Zero Energy Building – consum de energie aproape zero) destinate tinerilor specialiști din sănătate și învățământ.
Autoritățile locale au în plan construirea unor clădiri eficiente din punct de vedere energetic, a câte șase apartamente cu două camere, în suprafață de 65 mp. Locuințele vor fi dotate cu sisteme inteligente de încălzire, aer condiționat și iluminat, iar echipamentele vor reduce costurile de întreținere.
Potrivit reprezentanților Primăriei, apartamentele vor fi construite în zona adiacentă spitalului din Târgu Secuiesc.
„Clădirile nZeb (clădiri cu consum de energie aproape zero), așa cum sunt denumite în cadrul proiectului, vor fi dotate cu panouri solare pentru producerea de energie electrică și apă caldă, izolație termică și ferestre și uși eficiente. Pompele de căldură sunt folosite pentru a extrage apă caldă sau aer la 10 grade Celsius din subsol, ceea ce răcește clădirea vara și permite încălzirea acesteia la temperatura camerei iarna, cu mai puțină energie. Clădirile vor fi dotate cu sisteme IT inteligente pentru încălzire, aer condiționat și iluminat, iar echipamentele vor reduce costurile pentru întreținerea apartamentelor, ceea ce reprezintă un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie. Acest proiect include și 10 încărcătoare pentru mașini electrice, care vor fi instalate pe teritoriul municipiului Târgu Secuiesc”, au transmis reprezentanții Primăriei, la mijlocul lunii ianuarie.
De la finalul anului 2020, standardul nZEB a devenit obligatoriu pentru toate clădirile din Europa, indiferent de funcțiune.
(Ioana Ardeleanu)