Ştiri locale

La Târgu Secuiesc a început amenajarea unui spațiu comunitar unic, votat în programul de bugetare participativă

Autoritățile locale din Târgu Secuiesc au început amenajarea unui spațiu comunitar unic, pe strada Dózsa György din municipiu, care va contribui, printre altele, la îmbunătățirea circulației pietonale și va duce la extinderea spațiilor verzi.

Proiectul este unul dintre cele 3 declarate câștigătoare la începutul acestui an, în cadrul programului de bugetare participativă lansat de Primăria municipiului în 2020, cu scopul de a încuraja implicarea activă a cetățenilor în viaţa comunității. Inițiativa, lansată de Asociația Tinerilor din Târgu Secuiesc, s-a clasat pe locul 2, obținând un total de 171 de voturi.

Publicitate

„Se amenajează terenul și zona verde din strada Dózsa György, unde va fi un spațiu comunitar unic pentru comunitatea locală, realizat prin proiectul Bugetare Participativă, câștigat de Asociația Tinerilor din Târgu Secuiesc”, se arată pe pagina de Facebook a Primăriei.

Potrivit inițiatorilor, scopul proiectului este de a deschide spațiul, de a îmbunătăți circulația pietonală, de a extinde zona verde și de a o îmbunătăți din punct de vedere calitativ, prin adăugarea de specii de plante locale. Noul spațiu comunitar va deveni „o oază de liniște printre blocuri”, un punct de întâlnire unde locuitorii vor putea să se odihnească, să se relaxeze și să socializeze.

În descrierea proiectului se arată că, în prezent, zona este aglomerată cu magazine, bănci și farmacii aflate în imediata vecinătate, dar și cu parcări pe marginea străzii, care ocupă de multe ori și trotuarele, iar spațiul verde nu este utilizat și nu este estetic.

„Vor fi create noi căi de acces asemănătoare unor poduri, pentru a facilita circulația pietonală. Vom mări spațiul verde, stopând astfel parcarea mașinilor. Vom conferi pieței un caracter de parc și grădină cu un nou spațiu verde și cu plantarea de plante durabile, rezistente la nivel local, care vor oferi un aspect vizual estetic și vor îmbunătăți calitatea aerului. Caracterul comunitar va fi îmbunătățit cu o mică scenă și bănci, oferind un loc ideal pentru spectacole mici, discuții de grup și evenimente”, se mai arată în descrierea proiectului, a cărui valoare a fost estimată la 48.725 lei.

Pentru această sesiune a programului de bugetare participativă, a fost alocată suma de 100.000 de lei din bugetul local. Inițiativele declarate câștigătoare au putut primi câte o finanțare de cel mult 50.000 de lei din partea autorităților locale, sumele putând fi suplimentate prin subvenții și sponsorizări.

Locuitorii au putut depune proiecte în perioada 1-30 noiembrie 2022, iar etapa votului publicului s-a derulat în perioada 15 decembrie 2022 – 10 ianuarie 2023, în total fiind exprimate 503 voturi pentru cele 3 proiecte declarate eligibile.

Investițiile trebuiau să vizeze aleile, trotuarele şi zonele pietonale; mobilitatea, accesibilitatea şi siguranţa circulaţiei; spaţiile verzi şi locurile de joacă; amenajarea de spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructura educaţională şi culturală, precum şi digitalizarea.

La Sfântu Gheorghe, programul de bugetare participativă funcționează de mai bine de 4 ani, fiind lansat de Primărie şi Grupul PONT cu scopul de a implica tinerii în viaţa comunităţii locale. Tinerii se pot înscrie în programul Com’ON Sepsi până pe 13 august.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio