Ştiri locale

La Șugaș Băi s-a deschis Școala Pădurii. O aplicație de mobil va ajuta elevii să afle informații despre animalele sălbatice

O tabără în care elevii vor putea învăța despre mediul înconjurător și importanța protecției naturii a fost deschisă la Șugaș Băi, aici urmând să fie organizate diferite programe educative pe tot parcursul anului.

Școala Pădurii „Vizuina Vulpii” a fost înființată de Asociația Vadon, cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe care a pus la dispoziție clădirea și a finanțat lucrările de reabilitare, iar deschiderea oficială a avut loc sâmbătă.

Publicitate

„Asociația Vadon a primit gratuit din partea Primăriei Sfântu Gheorghe dreptul de folosință asupra clădirii, după care Municipalitatea a finanțat cheltuielile de reparație fiindcă erau destul de mari. Sunt și o mulțime de obiecte pentru care am făcut proiecte pentru diferite surse de finanțare din exterior, de exemplu, așa am achiziționat un planetariu pe care îl avem de mai multă vreme, așa am făcut rost de un televizor, de proiectare foarte sofisticate, deci o mulțime de lucruri pentru care ne-am pregătit de-a lungul anilor, ca să avem toate aceste lucruri deja cumpărate pentru Școala Naturii”, ne-a spus directorul Asociației Vadon, Demeter János.

Școala Pădurii este situată la Șugaș-Băi, la 8 km de Sfântu Gheorghe, și poate oferi cazare pentru 30 de persoane în cele 7 camere cu paturi supraetajate. Elevii și profesorii pot solicita participarea la programele Școlii în orice perioadă a anului, în ofertă fiind incluse mini-tabere de una până la trei zile, sau tabere școlare în pădure cu o durată de 5 zile și 4 nopți.

„Este un fel de tabără, dar care îi învață pe copii despre importanța naturii, despre vietățile pădurii și mediul înconjurător, deci rolul unei asemenea instituții este de a crește generații cărora nu le este indiferent ce se întâmplă cu natura. Funcționează ca o tabără, sunt și programe de o singură zi unde copiii vin dimineața și pleacă acasă după-masa sau seara, dar avem posibilitatea să îi și cazăm aici pentru câteva zile, există mai multe camere, fiecare are baie proprie, deci sunt condiții chiar foarte bune pentru a le oferi copiilor o experiență de neuitat”, a mai explicat Demeter János.

Tot cu ocazia deschiderii oficiale a taberei, a fost lansată și o aplicație pentru telefonul mobil, cu ajutorul căreia utilizatorii vor putea afla informații despre urmele lăsate de animalele sălbatice în natură. Aplicația „Kopó” este gratuită și va putea fi descărcată din Google Play sau AppStore, în prezent fiind disponibilă în limbile maghiară și engleză.

„Este o aplicație de recunoaștere a urmelor animalelor din pădure, este realizată de o asociație și o firmă care face mai mult filme despre natură. Acum este în dezvoltare și varianta în limba română, deocamdată este accesibilă varianta în limbile maghiară și engleză. Este o aplicație extrem de utilă pentru cei care petrec mult timp în natură, dacă o persoană vede urme în pădure și se apropie de ele cu camera telefonului mobil, aplicația automat recunoaște urmele și îi spune tot ce este de știut despre animalul care a trecut pe acolo și a lăsat urma”, ne-a mai spus directorul Asociației Vadon.

Taxa de participare pentru copii la taberele din cadrul Școlii Pădurii „Vizuina Vulpii” este 90-100 lei/persoană, în funcție de programul ales, iar prețul include programul educativ, masa și cazarea.

Cei interesați pot face rezervări la numărul de telefon: 0733 012 403, sau prin e-mail, la adresa: vadon@vadon.ro.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Asociația Vadon

Publicitate
banner we radio