Ştiri locale

Europarlamentarul Cătălin Ivan: „La Balvanyos, statul român a fost atacat din toate părţile”

Europarlamentarul Cătălin Ivan afirmă că, în cadrul conferinţei internaţionale „Utilizarea limbilor în administraţiile locale şi regionale” care s-a desfăşurat joi în staţiunea Băile Balvanyos în prezenţa reprezentanţilor Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei, reprezentanţii comunităţii maghiare au spus „adevăruri trunchiate” legate de drepturile minorităţilor naţionale, prin urmare participanţii la acest eveniment nu şi-au putut face o părere obiectivă în legătură cu acest subiect.

Ivan a mai menţionat că materialele pe care le-a adus în scopul prezentării subiectului şi dintr-o altă perspectivă, pe care le-a pus la dispoziţia organizatorilor spre a fi distribuite participanţilor, au dispărut, prin urmare a solicitat prezenţa Poliţiei.

„Nu cred că au reuşit să plece cu o imagine obiectivă, cred că UDMR a denaturat tot sensul unei astfel de conferinţe. Cum a spus şi cineva înaintea mea, care a participat şi ieri la dezbateri, s-a prezentat doar un punct de vedere, al minorităţii maghiare. Statul român a fost atacat din toate părţile cu sferturi de adevăr, nici măcar jumătăţi, cu adevăruri trunchiate. Nu a fost nimeni din partea statului român ca să prezinte un punct de vedere. Am luat cuvântul, m-am simţit obligat ca europarlamentar român să prezintă şi cealaltă parte a adevărului, ca participanţii să plece cu un adevăr cât de complet. Am venit şi cu materiale la această conferinţă, la care s-a lucrat foarte mult, sunt traduse în mai multe limbi străine. Ghiciţi ce? Au fost furate. Dacă vă puteţi închipui în România acestui secol, la o conferinţă europeană, cu invitaţi din toată Europa, materialele să fie furate, nu împărţite! Pliantele cu Ţinutul Secuiesc sunt bine păzite, iar cele pe care le-am adus noi, efectiv le-au luat şi le-au ascuns. Am chemat şi Poliţia, pentru că este inacceptabil”, a declarat Cătălin Ivan.

Acesta a notat, totodată, pe pagina sa de socializare că în cadrul acestei conferinţe a asistat la o intervenţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna „plină de minciuni, frânturi de adevăr şi dezinformări”.

„Nimeni, dar absolut nimeni din partea statului român nu a participat, deşi au primit invitaţii. Complicitate, ticăloşie, incompetenţă sau dezinteres. Oricare ar fi cauza, este la fel de grav. Înteleg ca Dragnea vrea să fie ca Orban şi caută să-i intre în graţii, dar măcar acum, în an centenar, ar fi putut sa mimeze un minim interes pentru soarta românilor din aceste judeţe”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi-a cerut scuze pentru acest incident, la începutul unei conferinţe de presă, menţionând că Poliţia, care a descins la locul conferinţei, va putea constata că documentele date dispărute au fost duse la recepţie.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Gruman Robert, a subliniat că organizatorii au trimis invitaţii reprezentanţilor statului român, respectiv Cabinetului prim-ministrului şi Ministerul Afacerilor Externe, precum şi unor politicieni şi şi-a exprimat dezamăgirea că aceştia nu au fost prezenţi la acest eveniment.

Conferinţa internaţională „Utilizarea limbilor în administraţiile locale şi regionale” organizată la Balvanyos de către Comisia de Guvernanţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei, la invitaţia Consiliului Judeţean Covasna a fost precedată miercuri de reuniunea comisiei de specialitate, iar la aceasta participă reprezentanţii locali şi regionali ai celor 47 de state membre ale Consiliului Europei.

(Agerpres)

Kelemen Hunor (UDMR): „România nu mai este un elev eminent în drepturile minorităţilor”

banner we radio