Ştiri locale

La 1 martie încep înscrierile pentru vizita Papei Francisc în Harghita

Autorităţile din Harghita, Covasna şi Mureş doresc găzduirea gratuită a 100.000 de pesoane, cu ocazia vizitei Papei Francisc

Autorităţile din Harghita, Covasna şi Mureş doresc găzduirea gratuită, la familii şi în clădiri publice, a unui număr de o sută de mii de pelerini care vor veni în zonă cu ocazia vizitei Papei Francisc, în data de 1 iunie, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba.

Acesta a spus că deja, în judeţul Harghita, prima localitate care a răspuns demersului este Sândominic, satul natal al episcopului Marton Aron, unde primarul a anunţat că, deocamdată, pot fi găzduite gratuit 500 de persoane, dar numărul poate creşte.

Borboly a precizat, în conferinţa de presă, că solicită participanţilor să vină la slujbă în port popular.

“Solicităm participanţilor, pelerinilor, să vină cu port popular şi să înceapă demersuri pentru procurarea acestuia, dacă nu au, pentru că trebuie să ne prezentăm aşa cum au mers în biserică şi strămoşii noştri, în port secuiesc, sau ceangăiesc sau de alt tip şi ar fi bine să fim văzuţi în port popular”, a declarat preşedintele CJ Harghita.

La conferinţa de presă au participat şi reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, membri în comisia de organizare a vizitei papale de la Şumuleu-Ciuc, care au prezentat site-ul pontifex.ro, unde pelerinii care doresc să participe la marele eveniment se vor putea înregistra gratuit, începând din data de 1 martie.

Dr. Bodo Maria a oferit explicaţii tehnice despre modalitatea de înscriere şi a precizat că se doreşte ca până pe 31 Martie să existe o imagine clară a celor care vor să participe la întâlnirea cu Papa Francisc, dar perioada de înscriere online poate fi prelungită.

„Pe 1 martie vom da drumul înscrierilor online, gratis, pe pagina de Internet realizată online pentru vizita Papei, şi anume pontifex.ro. Sperăm că până la 31 martie să avem o imagine clară a tuturor acelora care doresc să sosească la întâlnirea cu Sf Părinte. Pentru o organizare cât mai bună, dorim să ştim din timp numărul pelerinilor care vor ajunge la Şumuleu Ciuc. Dacă este necesar, această perioadă de înscrie online poate fi prelungită”, a precizat dr. Bodo Maria.

Şi preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a făcut apel la pelerini să se înscrie online, inclusiv cei din Miercurea Ciuc, pentru că numai dacă se va şti numărul exact, se vor putea pune la punct toate detaliile organizatorice.

Organizatorii au precizat că la evenimentul de la Şumuleu Ciuc se poate veni şi fără înscriere prealabilă, dar în acest caz nu se va putea intra în aşa numita “arie protejată”, în care vizibilitatea va fi mai bună.

La rândul său, dr. Olah Zoltan, a punctat că singurul invitat la evenimentul istoric este Sfântul Părinte, toţi cei ceilalţi urmând să fie pelerini, indiferent de rang sau de culoarea politică.

Fiecare grup poate să aducă un steag al bisericii sau al localităţii din care face parte, dar şi steagul Vaticanului sau alte steaguri care în mod tradiţional erau aduse şi la hramul de Rusalii.

Organizatorii au făcut apel să nu se rostească mesaje politice şi să nu se aducă simboluri care sunt străine de natura ceremoniei bisericii.

“Asemănător hramului de Rusalii, dorim să păstrăm spiritul de rugăciune şi apropiere de Dumnezeu al pelerinajului şi al creştinilor care sosesc la această întâlnire cu Sfântul Părinte”, au precizat aceştia.

Între 31 mai şi 2 iunie Papa Francisc va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj şi Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc.

(Agerpres)

Publicitate