Ştiri locale

Kozma Béla, noul director executiv al Direcției Agricole Covasna

Direcția Agricolă Covasna are de la începutul acestui an conducere nouă, în persoana fostului director adjunct, ing. Kozma Béla, numit temporar pe o perioadă de șase luni prin ordin al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Acesta a preluat funcția de conducere la mijlocul lunii ianuarie, după ce fostul director executiv, Könczei Csaba, a fost ales deputat din partea UDMR în cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură și industrie alimentară, în urma alegerilor Parlamentare din decembrie 2020.

Publicitate

De profesie inginer zootehnist, Kozma Béla a ocupat în ultimii 17 ani mai multe funcții importante în domeniu, printre altele, pe cea de director adjunct al Oficiului județean de Consultanță Agricolă, de director al Camerei Agricole Covasna, iar ulterior, în mandatul ministrului Petre Daea, odată cu trecerea Camerelor agricole și a Caselor agronomului în subordinea Direcțiilor județene Agricole, pe cea de șef serviciu al Compartimentului de Politici Agricole și Consultanță.  

„Din 2004 lucrez în sistem, întâi la Direcția Județeană pentru Dezvoltare Rurală, apoi am fost director adjunct la Oficiul județean de Consultanță, director la Camera Agricolă, iar în 2017, în timpul domnului ministru Daea, printr-o hotărâre de Guvern cele două instituții s-au unit și am intrat și noi ca serviciu sub tutela Direcției județene Agricole. Din 2018 și până în 2020 am fost șef serviciu la compartimentul de Politici Agricole și Consultanță. În ultimii 4 ani, de când s-a făcut unirea celor două instituții, lucrurile au funcționat bine. Până atunci lucram paralel, două instituții separate, aveam aproape același scop dar Camera Agricolă era mai mult pentru informare și consultanță, pentru proiecte europene și cursuri de calificare, iar Direcția Agricolă mai mult pe administrativ, cu punerea în practică a programelor de minimis, controale, inspecții, rapoarte. Este un pic altfel activitatea, dar de stăpânit”, ne-a explicat noul director executiv.

Deși nu se poate vorbi deocamdată concret despre planurile pentru noul an, momentan fiind vorba despre o „perioadă de tranziție”, iar bugetul încă nu a fost aprobat, Kozma Béla spune că cel mai probabil se va merge pe aceeași politică agricolă comună.

„Suntem în perioada de așteptare, deocamdată, în ceea ce privește politica agricolă comună, este un vid legislativ. Este o perioadă de tranziție din anul 2020 în 2021 și probabil că vom continua cu aceeași politică agricolă comună. Suntem în perioada de dezbateri și consultări, probabil în lunile următoare, când se aprobă și bugetul de stat, vom vedea ce bani sunt, ce surse sunt, și care va fi concret noul program de activitate. Vor fi modificări la programele de minimis, dar vom afla zilele acestea, sper, și noi direcțiile”, ne-a spus șeful Direcției Agricole Covasna.

Pandemia și încălzirea globală, printre cele mai mari probleme actuale

În ceea ce privește problemele cu care acest sector domeniu se confruntă în prezent, Kozma Béla spune că cele mai mari sunt pandemia, care le pune anumite piedici fermierilor, dar și schimbările climatice din ultimii ani, pentru care se caută soluții.

„În primul rând este pandemia care ne ține pe loc. Este foarte greu să lucrezi cu fermieri de la distanță, mare parte dintre ei nu sunt obișnuiți să stea în fața calculatorului și să țină conferințe sau discuții online. Ei sunt obișnuiți cu contact direct, iar asta este o mare problemă, dar nu avem ce să facem. A doua problemă este încălzirea globală, deci schimbările de mediu, care ne afectează, afectează producția vegetală și animalieră. Deocamdată încercăm să facem față, să punem în funcțiune sistemele de irigații vechi și să facem demersuri ca să se poată construi și altele noi. Sunt avize, o parte dintre ele funcționale, dar încă nu sunt în funcțiune la capacitate maximă. Într-o perioadă cât mai scurtă vom încerca să le punem la punct, mai ales că după consultările cu domnul ministru, iar acum și cu domnul deputat Könczei Csaba, încercăm pe mai multe fronturi să intervenim”, ne-a explicat directorul.

Cât despre mandatul de deputat în Parlamentul României, obținut de fostul șef al Direcției Agricole, Kozma Béla spune că reprezintă „un avantaj foarte mare” pentru agricultura județului Covasna și pentru lucrătorii din domeniu.

Könczei Csaba a ocupat în ultimii 10 ani funcția de director executiv al Direcției Agricole Covasna, iar anterior, în perioada septembrie 2007 – iulie 2010, a ocupat-o pe cea de director adjunct.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: 3szek.ro

Publicitate
banner we radio