Ştiri locale

Könczei Csaba: „Birocraţia, una dintre marile probleme semnalate de fermieri”

Candidatul UDMR Covasna pentru Camera Deputaţilor Könczei Csaba a declarat, joi, că birocraţia este una dintre cele mai mari probleme semnalate de fermierii din judeţ, în cadrul consultărilor pe care le-a avut cu aceştia în timpul campaniei electorale.

Könczei Csaba, care ocupă de mai mulţi ani funcţia de director al Direcţiei Agricole Covasna, a menţionat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ultima lună s-a întâlnit cu peste 3.000 de fermieri, care i-au adus la cunoştinţă diverse probleme cu care se confruntă, iar în urma consultărilor a rezultat o listă cu 974 de probleme concrete care necesită rezolvare.

Publicitate

„Am discutat cu aproape 3.000 de fermieri prin telefon sau prin contact direct, iar echipa mea de campanie a făcut o listă cu problemele enunţate de fermieri, cu priorităţile care trebuiesc rezolvate în cel mai scurt timp sau pe termen mediu şi lung şi aşa a rezultat o listă de 974 de probleme (…) Deci, una dintre cele mai generale şi cele mai stringente, indiferent unde şi cu cine am stat de vorbă, e problema birocraţiei (…) care trebuie diminuată, asta cel puţin din punctul de vedere al fermierilor”, a declarat Könczei Csaba.

Acesta a mai adăugat că printre celelalte probleme principale semnalate de fermieri şi micii producători s-au numărat dificultăţile în valorificarea producţiei şi lipsa informaţiilor privind programele de finanţare.

„Pe partea de valorificare, aici cred că, din punctul de vedere al formării cooperativelor pentru valorificarea în comun, luna asta am reuşit să mai demontăm câteva bariere în acest sens. Am discutat foarte mult cu fermierii mici şi mijlocii despre posibilitatea de a achiziţiona în comun şi de a valorifica în comun, dar, bineînţeles, trebuie să mai lucrăm la mentalitatea oamenilor, dar eu zic că suntem pe drumul cel bun. Aici mai trebuie să găsim nişte posibilităţi de motivare a fermierilor. Asta a fost a doua problemă, iar a treia problemă, mulţi fermieri au spus că foarte greu accesează anumite proiecte. Foarte mulţi au zis că informaţiile despre anumite posibilităţi, forrme de sprijin sau anumite legi sau norme juridice ajung foarte greu sau foarte târziu la ei”, a mai spus candidatul UDMR.

Printre altele, el a arătat că majoritatea fermelor agricole din judeţ s-au modernizat în ultimii ani, însă e nevoie de capacităţi mai mari de depozitare.

„Ca tehnologie, ca instalaţii şi maşini agricole, în fermele din judeţul Covasna cred că în ultimii 15 ani s-a schimbat nu zic sută la sută, dar cred că undeva la 90-95%. De la maşini de câmp până la instalaţiile zootehnice aproape totul s-a schimbat. Au crescut şi suprafeţele de depozitare, dar mai avem nevoie (…) Dacă am avea capacitate mai mare de depozitare, atunci am putea să influenţăm şi preţul de achiziţie, dar aşa mulţi producători îşi vând produsele toamna aşa cum pot, pentru că nu au unde să le depoziteze”, a declarat Könczei Csaba.

Nu în ultimul rând, el a menţionat că judeţul Covasna va trebui să încerce să îşi păstreze renumele de „patria cartofului”, dar şi să facă pasul de la cantitate către calitate şi să acceseze şi piaţa internaţională.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio