Ştiri

Kelemen Hunor, anunţ oficial: UDMR nu va participa la votul moţiunii

Preşedintele UDMR, Kelelem Hunor, a anunţat marţi că aleşii formaţiunii au decis în unanimitate că nu vor participa la şedinţa de miercuri în care se va da votul pe moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România s-a reunit la ora 11.30 în şedinţă pentru reevaluarea protocolului cu PSD, după ce mai multe proiecte ce vizau comunitatea maghiară au fost retrase de pe ordinea de zi, iar comisiile de la Camera Deputaţilor au fost anulate.

„Colegii mei au decis, prin vot în unanimitate, că miercuri nu vom participa la votul moţiunii din Parlament”, a declarat, marţi, liderul UDMR, Kelemen Hunor. „Nu am avut negocieri cu nimeni, ci discuţii”, a subliniat preşedintele formaţiunii maghiare.

Publicitate

„Nu ne-am certat cu nimeni, nu ne certăm cu nimeni. Vom continua, nu renunţăm la niciun proiect”, a adăugat Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, moţiunea de cenzură este o problemă internă a social-democraţilor, iar UDMR nu se va poziţiona în favoarea vreunei tabere din PSD, nici de partea lui Dragnea, nici de partea lui Grindeanu-Ponta.

Totodată, Kelemen Hunor a arătat că nu s-a întâlnit azi nici cu Victor Ponta, nici cu Sorin Grindeanu.

În intervenţia sa, Kelemen Hunor a observat însă că „naţionaliştii s-au activat”, că „extremiştii s-au activat” în aceste zile, referindu-se astfel la criticile apărute pe fondul negocierilor de culise, dintre liderii PSD-ALDE şi liderii UDMR.

„Nu am scris noi nicăieri că moţiunile de cenzură trebuie tratate într-un anumit mod”, mai consideră Kelemen Hunor, întrebat fiind cum crede că va afecta relaţia dintre UDMR şi PSD-ALDE absenţa maghiarilor din Parlament, miercuri.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor a afirmat că Traian Băsescu a făcut declaraţii inacceptabile azi, iresponsabile.

Fostul şef al statului a acuzat faptul că Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu „vând şi istoria ţării pentru voturile UDMR la moţiunea de cenzură”. „Măi ticăloşilor din PSD şi ALDE, credeţi că în viaţa voastră veţi mai putea merge la Ţebea? Dar în Ardeal?”, le-a transmis Băsescu liderilor coaliţiei.

Decizia UDMR vine după ce mai multe proiecte privind comunitatea maghiară şi stabilirea zilei de 15 martie ca „Zi a comunităţii maghiare” au fost retrase de PSD de pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Totodată, şedinţele comisiilor de Administraţie, a Drepturilor Omului şi Juridică au fost anulate la Camera Deputaţilor. Aici ar fi trebuit să intre în dezbatere proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne în administraţie.

Publicitate
banner we radio