
Județul Covasna, printre judeţele cu cei mai mulți elevi nerepartizați la liceu
Ministerul Educaţiei a publicat rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat, absolvenţii claselor a VIII-a putând verifica pe site-ul admitere.edu.ro la ce liceu au intrat, cu ajutorul codului unic primit la Evaluarea Naţională. Lista candidaților din județul Covasna sortați descrescător după media de admitere AICI.
Anul acesta, admiterea la liceu s-a făcut exclusiv pe baza mediei de la Evaluarea Națională și nu s-a ținut cont de media din gimnaziu, pentru prima dată după 20 de ani. Așa se face că, deși au absolvit școala gimnazială cu medii de peste 8 și 9, 76 de elevi covăsneni au rămas nerepartizați la liceu în prima etapă.

Conform Edupedu.ro, județul Covasna se află pe locul 4 la nivel național, cu cei mai mulți elevi nerepartizați și doar 49 de locuri neocupate. Pe primul loc se află Capitala (440 de elevi nerepartizați, 401 locuri rămase neocupate), urmată de județul Brașov (131 de elevi nerepartizați, 19 locuri rămase neocupate) și Alba (70 de elevi nerepartizați, 9 locuri rămase neocupate).
Din totalul celor 1.678 de elevi înscrişi la Evaluarea Națională, 1.593 s-au prezentat la examen, iar 865 au fost repartizaţi la liceu. Ceilalți 20 vor mai avea o şansă în a doua sesiune de admitere, în perioada 7-9 august, prin repartizare computerizată pe locurile rămase libere. Lista elevilor rămași nerepartizați, sortați crescător după medii, AICI.
Cea mai mare medie din județ – 9.85, obținută de un elev din Întorsura Buzăului
Prima medie pe județ, 9.85, a fost obținută de un elev de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului care a fost repartizat la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, profil Real, specializarea Matematică-Informatică.
La Sfântu Gheorghe, cea mai mare medie cu care s-a intrat în acest an la Colegiul Național „Mihai Viteazul” a fost 9.50, și a fost obținută de un elev de la Școala Gimnazială “Váradi József”, care a fost repartizat la specializarea Filologie.
Tot de la “Váradi József” provine și cea mai mare medie de admitere la Colegiul Național „Székely Mikó” – 9.75, elevul fiind repartizat la specializarea Matematică-Informatică.
La Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” prima medie cu care s-a intrat a fost 9.28, obținută de un elev de la Școala Gimnazială “Váradi József”, repartizat la specializarea Științele Naturii.
La Liceul Teologic Reformat prima medie de admitere a fost 8.70, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” cea mai mare medie a fost 7.90, iar la Liceul Economic „Berde Áron” cea mai mare medie a fost 7.43.
Ultima medie cu care s-a intrat la liceu – 3.33
La polul opus, ultima medie cu care s-a intrat la un liceu din județ a fost 3.33, obținută de un elev al Școlii Gimnaziale „Bálint Gábor” din Catalina, care a fost repartizat la Liceul Tehnologic „Apor Péter” din Târgu Secuiesc, la secția română, profilul Servicii, specializarea Economic.
La Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, ultima medie cu care s-a intrat a fost 5.30, si a fost obținută de un elev de la Școala Gimnazială „Ady Endre” din municipiu, care a fost repartizat la profilul Servicii, specializarea Alimentație și turism.
Ultima medie cu care s-a intrat la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe a fost 5.40, obținută de un elev de la Școala Gimnazială „Ady Endre”, care a fost repartizat la profilul Tehnic, specializarea Mecanică.
La Liceul Economic „Berde Áron”, ultima medie a fost 6.18, și a fost obținută de un elev de la Liceul de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe care a fost repartizat la profilul Servicii, specializarea Economic.
Ultima medie cu care s-a intrat la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a fost 6.62, fiind obținut de un elev care provine de la Școala Gimnazială “Nicolae Colan”, repartizat la profilul Umanist, specializarea Filologie.
La Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe ultima medie cu care s-a intrat a fost 7.26, fiind obținută de un elev de la Liceul Teologic Reformat, care a fost repartizat la profilul Umanist, specializarea Filologie, iar la Liceul Teologic Reformat Sfântu Gheorghe s-a intrat cu 7.30 ultima medie, fiind obținută de un elev de la Școala Gimnazială „Bölöni Farkas Sándor” din Belin care a intrat la specializarea Științele naturii.
Ultima medie de admitere la Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe a fost 7.40, obținută de un elev de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” care a fost repartizat computerizat la specializarea Științe sociale.
La nivel național au rămas nerepartizați 1.619 elevi. Cei mai mulți elevi, peste 111.000, au intrat la liceul dorit, iar aproape jumătate dintre ei la prima opțiune pusă pe fișă.
(Ioana Ardeleanu)
