Ştiri locale

Judeţul Covasna, cei mai puţini votanţi din ţară la Alegerile prezidenţiale

Duminică a avut loc primul tur de scrutin al Alegerilor Prezidenţiale, când românii au fost chemaţi la urne să aleagă dintre cei 14 candidaţi înscrişi pe buletinul de vot.

Secţiile de votare din toată ţara au fost deschise între orele 7 şi 21, la urne fiind aşteptate peste 18 milioane de persoane.

În judeţul Covasna sunt înscrişi pe listele permanente 182.055 de votanţi, arondaţi la cele 214 secţii de votare din judeţ.

Încă de la primele ore ale zilei, judeţul Covasna a fost pe ultimul loc în ceea ce priveşte prezenţa la vot, la finalul zilei judeţul nostru fiind penultimul în ceea ce priveşte prezenţa, dar pe ultimul loc în ceea ce priveşte numărul de votanţi. Doar 67.401 de covăsneni au mers duminică la urne, adică 37,02% dintre cei înscrişi pe liste.

Cea mai slabă prezenţă din ţară a fost în Vaslui (35,47%).

În ceea ce priveşte vârful clasamentului, cei mai mulţi oameni au fost la vot în judeţele Ilfov (63,13%), Cluj (59,20%), Sibiu (53,76%) şi Braşov (53,75%).

Prezenţa la nivel naţional a fost la finalul zilei de 47,66%, adică un total de aproape 8,7 milioane de alegători, mult peste prezenţa de la Alegerile Europene din 26 mai. O prezenţă record s-a înregistrat şi în diaspora, unde peste 660.000 de români au votat, în premieră, în cele 3 zile de votare.

În ceea ce priveşte exit poll-urile privind intenţiile de vot, acestea dau rezultate foarte strânse pentru locul 2, care va ajunge cu Klaus Iohannis la votul din 24 noiembrie. Din această cauză, pentru a evita un nou episod „Geoană preşedinte în 2009”, şi având în vedere că diaspora a votat într-un număr foarte mare, care nu este prins în sondaje, am decis să nu prezentăm decât cifrele oficiale după numărarea parţială sau finală a voturilor.

Publicitate
banner we radio