Ştiri locale

Judeţul Covasna: Cantităţile de mărfuri exportate anul trecut, mai mari decât cele importate

Cantităţile de mărfuri exportate anul trecut din judeţul Covasna au fost mai mari decât cele importate, se arată într-un raport al Biroului Vamal Interior Covasna.

Potrivit documentului, printre cele mai frecvente produse aduse din străinătate s-au numărat alimentele, în special legumele şi fructele, iar printre cele trimise peste hotare, componentele pentru industria auto, articolele din lemn şi cherestea.

Printre ţările în care s-au derulat acţiuni de import-export se numără Turcia, Moldova, China, Marea Britanie, Serbia şi Elveţia.

„În anul 2022, un număr de 147 de agenţi economici au declarat mărfuri la import. Au fost depuse 2.377 de declaraţii vamale pentru un total de marfă de 26.163 tone. Principalele ţări de expediţie au fost Turcia, Moldova, Ucraina, China, India, Marea Britanie, Serbia, Albania şi Elveţia. Valoarea totală a mărfurilor importate este în sumă de 401 milioane de lei, iar încasările totale din taxe vamale şi TVA au fost de 47 de milioane de lei”, a declarat Teodor Scridon, şeful Biroului Vamal de Interior Covasna.

Acesta a menţionat că cele mai frecvente mărfuri importate anul trecut au fost alimentele, îndeosebi legumele şi fructele, componentele auto, utilajele pentru agricultură, ţesăturile, elementele de bricolaj şi hainele.

În ceea ce priveşte exporturile, printre mărfurile prezentate în mod frecvent la vămuire s-au numărat, de asemenea, componentele pentru industria auto, articolele din lemn, cheresteaua de răşinoase, ţesăturile, articolele din fontă şi fier, precum şi din materiale plastice.

„În cazul operaţiunilor vamale de export, anul trecut 154 de agenţi economici au depus un număr de 7.055 de declaraţii vamale. Totalul mărfurilor exportate a fost în cantitate de 116.105 tone. Principalele ţări de destinaţie au fost, de asemenea, Turcia, Moldova, Japonia, Arabia Saudită, China, Marea Britanie, Kuweit, Statele Unite, Serbia şi Elveţia. Valoarea totală a mărfurilor exportate a fost în sumă de 694 milioane de ei”, a precizat Teodor Scridon.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio