Ştiri locale

Județul Covasna a urcat pe locul doi în țară la incidența cazurilor de rujeolă  

Județul Covasna a depășit județul Mureș și a urcat pe locul doi în țară în ceea ce privește incidența cazurilor de rujeolă la suta de mii de locuitori, cu 453 de cazuri raportate (227.56 cazuri la suta de mii de locuitori) până în data de 21 aprilie, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Cele mai mari focare au fost înregistrate în Hetea, Araci și Doboșeni, în comunitățile unde rata de vaccinare împotriva rujeolei este extrem de scăzută. Un al patrulea focar este în continuare în evoluție în cartierul Örkő din Sfântu Gheorghe.

Publicitate

Conform datelor DSP Covasna, până în prezent au fost supravegheate epidemiologic 419 cazuri, dintre care 79 fiind copii care nu aveau vârsta vaccinală, dar care nu s-ar fi îmbolnăvit dacă ceilalți membri ai familiei ar fi fost imunizați. Pe de altă parte, au existat și 29 de cazuri în rândul unor pacienți cu antecedente vaccinale, respectiv un caz înregistrat la un pacient care avea schema vaccinală completă. Peste 90% dintre cazuri au fost spitalizate pentru supraveghere și tratament de specialitate, pacienții având în general forme ușoare și medii ale bolii.

Conform celor mai recente date ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (AICI), până în data de 21 aprilie a.c., la nivel național au fost confirmate 13.113 cazuri de rujeolă în toate județele țării și în municipiul București, iar 14 pacienți și-au pierdut viața în urma complicațiilor (4 în județul Brașov, 4 în București, 2 în județul Giurgiu, 2 în județul Argeș, și câte unul în județele Mureș și Sibiu).

Cel mai recent deces a fost cel al unei femei în vârstă de 34 de ani din județul Giurgiu, cu antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolică, diagnosticată cu tuberculoză pulmonară, hepatită cronică cu VHB și HIV/SIDA clasa C3.

Cea mai mare incidență se înregistrează în județul Brașov (1.881 cazuri, incidență 341.41 la suta de mii de locuitori).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio