Ştiri locale

Judeţul Covasna a urcat pe locul 26 în clasamentul naţional privind PIB-ul pe cap de locuitor

În urmă cu mai bine de două decenii, județul Covasna se număra printre cele mai sărace zone din România în ceea ce privește produsul intern brut (PIB) per locuitor, alături de Botoșani, Bistrița-Năsăud și Ialomița, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Între timp, datele problemei s-au schimbat, iar Bistrița-Năsăud și Covasna s-au dezvoltat față de anul 2000, locurile în clasament fiindu-le ocupate de județele Teleorman și Călărași. Neschimbată în toți acești ani a rămas poziția din fruntea clasamentului, ocupată și în prezent de București, iar locurile 2 și 3 în ceea ce privește PIB-ul sunt ocupate de județele Cluj și Timiș.

Publicitate

Deputatul UDMR Miklós Zoltán afirmă că deși județul Covasna se află în prezent în mijlocul clasamentului național în ceea ce privește performanțele economice, încă există diferențe mari de dezvoltare între regiunile și județele țării. În prezent, județul Covasna ocupă locul 26 în clasamentul național, însă deschiderea Aeroportului Internațional de la Brașov-Ghimbav, construirea centurii ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe și a Autostrăzii Brașov-Bacău va pune regiunea pe harta potențialilor investitori, lucru care va duce la dezvoltare o economică, potrivit deputatului  Miklós Zoltán.

„În urmă cu 20 de ani, județul Covasna se afla pe ultimele locuri în ceea ce privește performanța economică, dar de atunci am reușit să ne apropiem de mijlocul clasamentului, conform datelor Băncii Mondiale. Problema este că există încă diferențe mari de dezvoltare între regiunile și județele țării. Sistemul național este distorsionat și oferă un avantaj competitiv Capitalei și marilor poli economici, astfel încât regiunile/județele rămase în urmă ar trebui să se străduiască să atragă cât mai multe fonduri europene, să-și dezvolte infrastructura și să atragă investitori”, a transmis deputatul într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Statisticile sunt denaturate

Acesta a declarat recent pentru Kronikaonline.ro că statisticile sunt denaturate într-o oarecare măsură de sistemul românesc, și de faptul că, spre exemplu, PIB-ul Capitalei apare ca fiind mult mai mare decât cel al unor orașe europene precum Viena sau Roma, deși nu este nici pe departe la fel de dezvoltat. O explicație este aceea că cifrele de afaceri ale marilor companii multinaționale, bănci, magazine universale sau benzinării sunt înregistrate în București, deși aceste companii desfășoară activități economice în diferite părți ale țării. Deputatul este de părere că în acest caz soluția ar fi ca marile companii să înființeze centre de profit în regiunile unde își desfășoară activitatea.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, nivelul PIB-ului pe cap de locuitor exprimat la standardul puterii de cumpărare în cea mai dinamică regiune a țării (București-Ilfov) depășește în prezent cu 29% media Uniunii Europene, în vreme ce în Regiunea Nord-Est – cea mai săracă din România – PIB-ul reprezintă doar 35% din media Uniunii. Aceeași sursă arată că, în prezent, niciunul dintre orașele reședință de județ ale României nu se află printre cele mai mari 100 de economii ale Uniunii Europene, având o evoluție inferioară celei înregistrate de alte orașe secundare din Europa de Vest.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio