Ştiri locale

Joi încep Zilele Medicale Covăsnene 2022

Municipiul Sfântu Gheorghe devine timp de 3 zile gazda celui mai important eveniment dedicat medicinei. Ajunse în acest an la a 15-a ediție, Zilele Medicale Covăsnene vor aduna laolaltă medici din mai multe specialități, care vor susține în fața colegilor diferite prezentări.  Potrivit organizatorilor, pe lângă rolul de perfecționare a medicilor, cursul este și un bun prilej de a cunoaște activitatea medicală din regiune, și nu numai.

Evenimentul se va desfășura în perioada 22-24 septembrie, în amfiteatrul Universității „Babeș-Bolyai” din Sfântu Gheorghe, deschiderea festivă fiind programată să aibă loc joi, de la ora 18:00, la Orchidea Events (lângă Spitalul Judeţean). Programul complet al Zilelor Medicale Covăsnene 2022 poate fi găsit AICI.

„Participarea va fi cotată cu puncte credit, întrunirea fiind inclusă în Programul de Educație Medicală Continuă”, au transmis reprezentanții Colegiului Medicilor Covasna, organizatorii evenimentului.

Printre cei care vor susține prezentări se numără medicul neurolog Forró Csilla – coordonatoarea programului național de tromboliză intravenoasă în cadrul Spitalului Județean Sfântu Gheorghe, care va susține în prima zi a evenimentului un simpozion pe tema „Noutăți în tratamentul ischemiei cerebrale acute”.

În cea de a doua zi, printre cei care vor susține prezentări se numără medicii specialiști de medicină internă din cadrul Spitalului Județean, dr. Szabó Beáta (șefa secției) și  dr. Gál Tünde, dr. Kicsi-Mátyus Ildikó – medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul aceleași secții, Dr. Szilárd Fejér – șeful laboratorului de analize medicale Pro-Vitam, medicul primar pneumolog Ráduly Enikő (şefa secţiei de Pneumoftizionogie); medicul primar cardiolog Puiac Cristina (șefa secției de Cardiologie), medicul infecționist Hagen Helga, medicul primar în reumatologie și medicină internă Bojin Silvia, dar și medicul primar alergolog Albert Kinga.

Printre temele care vor fi abordate se numără „Utilitatea testelor de anticorpi SARS-COV-2 dezvoltate în timpul pandemiei”, „Afectarea pulmonară în infecția SARS-COV-2 și post COVID”, „Implicații cardio-vasculare în infecțiile SARS-COV- 2”, „Mucormicoza – Complicație COVID-19”, „Rolul AINS în reducerea inflamației articulare din artroze”; „Remedierea dilemei pacientului cu alergie medicamentoasa, în practica medicală”, sau „Cum identificăm pacienții cu astm necontrolat”.

De asemenea, președinta Asociației Medicilor de Familie din Județul Covasna, medicul Lucia Sereș va susține o prezentare pe tema „Rolul medicului de familie în vaccinarea HPV”, iar medicii Bolog Vartolomeu Nicolae și Eliza Trifan vor vorbi despre „Importanța indicației/ diagnosticului de trimitere în examinările RMN”

Ziua de vineri se va încheia cu o cină festivă la Restaurantul Orchidea Events.

Programul ultimei zile (24 septembrie) cuprinde o masă rotundă (dezbatere) pe tema „Malpraxisul medical din perspectiva Colegiului Medicilor Covasna”, dar și prezentări legate de telemedicină, beneficiile și riscurile schimbării stilului de viață din perspectiva nutriționistului, sau colesterol și pacienții la risc, iar evenimentul se va încheia cu decernarea premiului „Dr. Bíró András”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio