Ştiri locale

Joi are loc o nouă acțiune de ecologizare a malurilor râului Olt la Sfântu Gheorghe

Fundația Comunitară Covasna organizează joi, 21 septembrie, începând cu ora 10:00, o nouă acțiune de ecologizare a malurilor râului Olt, a doua din acest an, la care deja și-au anunțat participarea 30 de voluntari.

Directoarea Fundației, Bereczki Kinga, ne-a declarat că deși este organizată la solicitarea unei firme care dorește să se implice într-un program de igienizare sau de protecție a mediului,  acțiunea de joi este deschisă pentru oricine dorește să participe.

Publicitate

Ca de obicei, punctul de întâlnire va fi parcarea magazinului Kaufland, iar participanții vor urmări cursul râului Olt pornind din spatele Arenei Sepsi și până în zona fostului magazin Trident.

„Acțiunea nu va dura mai mult de 3 ore, dar participanții trebuie să aibă asupra lor apă. Noi ne pregătim cu mănuși, saci de gunoi, le vom asigura participanților tot ce e nevoie. Acțiunea va fi pe traseul obișnuit, de la Arenă până în spatele fostului magazin Trident, pe malul râului Olt, pe o distanță de 1,5-2 km. Deja avem 30 de voluntari, membri ai unei firme care ne-a contactat că ar dori să se implice într-un asemenea program de igienizare sau de protecția mediului. S-au uitat pe internet, au văzut programele pe care le derulăm noi, și ne-au rugat să organizăm o acțiune. Noi, de obicei organizăm o singură acțiune pe an, primăvara, dar din acest motiv vom organiza încă una acum în septembrie. Am decis ca această invitație să fie deschisă tuturor celor care vor să se implice, avem voluntari, dar dacă vor și alte persoane să participe, să ni se alăture la această acțiune, le invităm cu drag și mergem împreună”, ne-a spus Bereczki Kinga.

Zilele trecute, bariera plutitoare în lungime de 16 metri, amplasată în 2021 la confluența râului Olt cu pârâul Debren la Sfântu Gheorghe pentru colectarea deșeurilor, a fost înlocuită cu una nouă, de aproape 4 ori mai mare, realizată de o firmă din Finlanda, după ce la finalul lunii aprilie a acestui an s-a rupt pentru a doua oară, la doar o zi după ce fusese remontată.

O perioadă, bariera s-a aflat la sediul Sistemului de Gospodărire a Apelor, timp în care  autoritățile locale au încercat să găsească o soluție pentru repararea și remontarea acesteia. Sâmbăta trecută, într-o postare pe Facebook, reprezentanții Fundației Comunitare Covasna au transmis că soluția găsită de Asociația „Mai Mult Verde” – partenerul Fundației în programul „Oltul cu apele curate”, a fost înlocuirea barierei cu una mai rezistentă.

„Ne bucurăm foarte mult pentru noua barieră, pentru că varianta asta chiar este foarte rezistentă, este de foarte bună calitate, și ca lungime este mai lungă decât cealaltă, are 60 de metri, este și mai rezistentă. În prezent pregătim documentele oficiale pentru a preda bariera Orașului”, a mai spus Bereczki Kinga.

Aceasta a mai precizat că odată cu transferarea barierei în administrarea autorităților locale, vor fi prezentate și rezultatele din ultimii ani obținute în cadrul programului „Oltul cu apele curate”, prin parteneriatul cu Asociația „Mai Mult Verde” din București.

(Ioana Ardeleanu)  

Publicitate
banner we radio