Ştiri

VIDEO. Jandarmii din Hunedoara au salvat un urs prins într-o capcană

Echipa de Intervenție Rapidă Specializată (EIRS) a intervenit cu succes la salvarea unui urs prins într-o capcană improvizată.

Luni după masă, jandarmii hunedoreni au fost sesizați cu privire la faptul că, în zona Polatiște – Cutreasa, din masivul Parâng, un urs este prins în laț. Sesizarea a venit de la gestionarul fondului de vânătoare, care, ulterior, a sprijinit acțiunea de eliberare a ursului.

Publicitate

Către zona indicată s-au deplasat 4 jandarmi montani din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Lupeni (structura cea mai apropiată), care au verificat aspectele sesizate și au luat măsuri pentru izolarea locului în care se afla ursul. În zonă au ajuns și 3 agenți de poliție, împreună cu directorul și paznicul fondului de vânătoare.

Totodată, a fost informată Echipa de Intervenţie Rapidă Specializată constituită în cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians din care fac parte jandarmi montani de la Postul de Jandarmi Montan Vața de Jos, rangeri ai Asociaţiei Zarand/Fauna și Flora International și medic veterinar. În acest fel, a fost pusă în aplicare Procedura de acțiune privind situațiile de urgență generate de animalele sălbatice aflată în vigoare la nivelul județului Hunedoara.

Până la sosirea Echipei de Intervenție Rapidă Specializată, jandarmii montani aflați deja la fața locului au luat măsuri pentru a împiedica pătrunderea altor persoane către urs, fapt ce ar fi determinat autorănirea animalului.

Echipa de Intervenție Rapidă Specializată a ajuns la fața locului în jurul orei 20.30, iar ursul a fost eliberat din capcană după o intervenție ce a durat 45 de minute și care a presupus: tranchilizarea, acordarea îngrijirilor necesare și colectarea datelor bio-morfologice. Animalul de 3,5 ani și cu o greutate de aprox. 150 kg a fost supravegheat până când și-a revenit și s-a retras în pădure în condiții de siguranță.

Conform Legii 407/2006, braconajul constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În acest sens, a fost demarată cercetarea pentru identificarea autorilor faptei.

Pentru Echipa de Intervenție Rapidă Specializată (EIRS) este al patrulea caz de intervenție în cazul unor conflicte om – animal sălbatic soluționat cu succes (trei în județul Hunedoara și un altul în județul Caraș-Severin).

Sursa: Facebook  / IJJ Hunedoara

Publicitate
Publicitate
banner we radio