Ştiri locale

Jandarmeria Covasna: „Pandemia ne-a obligat să ne adaptăm. Am funcționat fără sincope”

Primele 9 luni ale acestui an au însemnat pentru jandarmii covăsneni mai multe misiuni pentru creșterea siguranței comunității, intervenții pentru ajutorarea persoanelor aflate în pericol, dar și acțiuni pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, odată cu apariția pandemiei.

Aceștia au participat la 15 acțiuni de căutare a persoanelor rătăcite sau declarate dispărute de către familii, derulate pe raza localităților Comandău, Mereni, Estelnic, Ghelnița și Șugaș Băi.

Publicitate

N-au lipsit nici acțiunile pentru înlăturarea urșilor din zonele locuite, până la finalul lunii septembrie fiind înregistrate 70 de apeluri prin care se solicita intervenția jandarmilor covăsneni, toate încheiate fără victime.  

„Siguranța comunității reprezintă principalul nostru obiectiv și, zilnic, marea parte a personalului este implicată în acțiunile pentru creșterea siguranței în spațiul public. O parte importantă a acestor acțiuni este reprezentată de răspunsurile la solicitările cetățenilor, în primele 9 luni ale acestui an jandarmii intervenind la 500 de astfel de solicitări, cu peste 150 mai multe decât anul trecut. De asemenea, am intervenit pentru ajutorarea persoanelor aflate în pericol și am participat la efortul comun de căutare a persoanleor rătăcite sau declarate dispărute de către apropiați în 15 cazuri, în localitățile Comandău, Mereni, Estelnic, Ghelnița și Șugaș Băi. Prezența urșilor în zonele locuite este frecventă în județul nostru, anul acest fiind înregistrate 70 de apeluri prin care cetățenii semnalau prezența acestor animale. De fiecare dată au fost direcționate imediat echipe de jandarmi în zonă și, din fericire, nu au fost înregistrate victime”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Covasna, Ionel Mănăilescu.

„Fiecare intervenție are ceva particular și succesul ei depinde de pregătirea și flerul jandarmilor”

Nicio zi nu seamănă cu precedenta, și pentru fiecare intervenție sau acțiune la care participă, jandarmii trebuie să se adapteze permanent, mai spune reprezentantul IJJ Covasna.

Sunt și situații mai ieșite din comun, care se pot încheia cu succes, sau nu, însă totul depinde de pregătirea celor care sunt solicitați să intervină.

La o astfel de acțiune au luat parte în luna iulie, de exemplu, când în semn de protest față de o amendă primită pentru tulburarea liniștii publice, un bărbat din cartierul Ciucului s-a urcat pe acoperișul unui bloc cu 4 etaje și a amenințat timp de câteva minute că sare în gol.

Intervenția oamenilor legii l-a convins în cele din urmă să renunțe la gest și să coboare în siguranță.

„Intervenim în permanență la diferite apeluri, de la căutare-salvare de persoane, la intervenții unde a fost semnalată prezența animalelor sălbatice, ne adaptăm permanent tuturor cerințelor, însă nu putem vorbi de intervenții bizare. Fiecare intervenție are ceva particular și succesul ei depinde de pregătirea și flerul jandarmilor”, ne-a mai spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Covasna.

„Pandemia ne-a obligat să reevaluăm modul de desfășurare a activităților. Ne-am adaptat, am funcționat fără sincope”

Potrivit acestuia, pe lângă atribuțiile pe care le aveau, în acest an odată cu apariția pandemiei COVID-19, la fel ca alte structuri și instituții, jandarmii au fost angrenați și în acțiuni pentru limitarea răspândirii virusului în comunitate.

„A fost ceva nou, care ne-a obligat să reevaluam modul în care desfășuram multe activități cotidiene. Noi considerăm că am avut capacitatea să ne adaptăm și am funcționat fără sincope. De asemenea, am avut capacitatea de a răspunde tuturor solicitărilor și am avut o contribuție consistentă la măsurile conjugate ale instituțiilor statului pentru stăvilirea răspândirii acestui virus și crearea unei stări de siguranță pentru cetațenii județului nostru”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al IJJ Covasna.

Acesta precizează că deși au existat cazuri în care s-au aplicat amenzi pentru nerespectarea regulilor impuse în timpul stării de urgență și, ulterior, pe durata stării de alertă, majoritatea covăsnenilor sunt responsabili și receptivi.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio