Ştiri locale

ITM Covasna: 13 accidente de muncă, dintre care două mortale, produse de la începutul anului  

În primele 3 luni ale acestui an, în județul Covasna s-au înregistrat 13 accidente de muncă, dintre care două soldate cu decesul muncitorilor – un bărbat în vârstă de 61 de ani care intermedia comerțul cu diverse produse, decedat în urma unui accident de circulație, respectiv un tânăr de doar 17 ani care lucra în domeniul creșterii bovinelor de lapte. Zece persoane, dintre care 3 femei, s-au aflat în incapacitate temporară de muncă, iar un bărbat în vârstă de 37 de ani, lucrător în exploatări forestiere, s-a ales cu invaliditate de gradul III, potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM).

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, conducerea instituției a transmis că în majoritatea cazurilor, accidentele de muncă au avut ca factor declanșator anumite acțiuni ale angajaților.

„Deși în general cauzele unui accident de muncă pot fi multiple, se poate concluziona că majoritatea accidentelor de muncă au ca şi factor declanșator acțiuni datorate executantului, iar din punct de vedere al clasificării agentului material, de regulă sunt factori de natură fizică. Astfel, pentru producerea unui accident de muncă trebuie să intre în scenă cel puțin doi factori de risc, care sunt de fapt și cauzele accidentului respectiv, precum: efectuarea operațiilor de muncă într-un mod necorespunzător, neutilizarea mijloacelor de protecție puse la dispoziţie de angajator și nerespectarea normelor de protecție sau a regulamentului intern. În vederea remedierii neconformităţilor constatate în timpul cercetării accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, în funcţie de natura şi gravitatea faptei, inspectorii de muncă au aplicat sancţiuni contravenţionale corespunzătoare”, a transmis inspectorul – șef al ITM Covasna, Ördög Lajos, într-un răspuns la solicitarea We Radio.

Aceeași sursă a transmis că sectoarele economiei în care au fost înregistrate accidente de muncă în primele 3 luni ale anului sunt: comerțul cu ridicata al produselor chimice (bărbat în vârstă de 56 de ani); comerțul cu produse alimentare, băuturi și tutun (două femei de 54, respectiv 36 de ani); fabricarea jocurilor şi jucăriilor (un bărbat în vârstă de 61 de ani); fabricarea produselor din carne (un bărbat în vârstă de 35 de ani); comerț cu ridicata al materialului lemnos (un bărbat în vârstă de 35 de ani); exploatare forestieră (un bărbat în vârstă de 56 de ani); transport rutier de mărfuri (un bărbat în vârstă de 23 de ani); activități de asistență spitalicească (o femeie în vârstă de 52 de ani), respectiv tăierea și rindeluirea lemnului (un bărbat în vârstă de 55 de ani).

Numărul accidentelor de muncă, în scădere anul trecut

Potrivit unui bilanț al instituției pe anul 2023, numărul accidentelor de muncă a fost în scădere față de anul anterior, respectiv 34 de accidente (față de 49 în 2022), dintre care 31 soldate cu incapacitate temporară de muncă (față de 46 în anul anterior) și 3 cu decesul muncitorilor (față de 2 în 2022).

Printre victimele accidentelor de muncă produse anul trecut s-au numărat un bărbat de 61 de ani, muncitor în silvicultură şi exploatări forestiere, care și-a pierdut viața; un bărbat de 56 de ani angajat în transporturi de mărfuri, decedat într-un accident de circulație și un bărbat de 54 de ani, angajat la construcția drumurilor și autostrăzilor, care și-a pierdut viața la locul de muncă.

De asemenea, 8 femei și 23 de bărbați s-au ales cu incapacitate temporară de muncă în urma accidentelor suferite. Sectoarele economiei în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă sunt au fost:tăierea şi rindeluirea lemnului, fabricarea pieselor şi a accesoriilor pentru autovehicule, construcții de clădiri, transport, silvicultură şi exploatări forestiere, agricultură, învățământ, activități de comerț și activități de asistență spitalicească.

Amenzi de peste 134.000 de lei aplicate anul trecut în domeniul securități și sănătății în muncă

Conducerea ITM Covasna a transmis că atât numărul unităților controlate, cât şi cel al controalelor desfășurate au crescut faţă de anul anterior, fiind derulate 582 de controale, față de 534 în anul 2022. Și numărul neconformităților, respectiv al măsurilor dispuse a crescut, de la 680 în anul 2022, la 803 în 2023.

Pe de altă parte, inspectorii de muncă au aplicat mai multe avertismente dar mai puține amenzi, respectiv 26 de amenzi în valoare totală de 134.500 lei și 777 de avertismente, față de 46 de amenzi în valoare de 220.500 lei și 634 de avertismente în anul 2022.

„Acţiunile au urmărit îmbunătățirea stării de securitate şi sănătate în muncă, în special în acele ramuri ale economiei naţionale pentru care indicatorii statistici arată o creştere a numărului de accidente, prin conştientizarea angajatorilor şi lucrătorilor asupra rolului securităţii şi sănătăţii în muncă și a necesității respectării legislaţiei în domeniu. S-a urmărit, de asemenea, conştientizarea angajatorilor privind îmbunătățirea condiţiilor de muncă, prin asigurarea unor condiţii care să satisfacă nevoile fizice, morale şi sociale ale lucrătorilor, urmărindu-se prin aceasta scăderea numărului accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale, dar și prevenirea acestora”, a mai transmis conducerea ITM Covasna.

În ceea ce privește principalele nereguli constatate în timpul controalelor, printre acestea se numără: exploatarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă electrice; neasigurarea sau nepurtarea echipamentelor individuale de protecţie; neasigurarea instruirii lucrătorilor desemnaţi să aplice măsurile de prim ajutor; neactualizarea planului de prevenire şi protecţie; neinformarea lucrătorilor privind riscurile pentru securitate și sănătate în muncă; neasigurarea de truse sanitare, sau existența unor truse având componente expirate; necunoaşterea şi neaplicarea de către toți lucrătorii a măsurilor prevăzute în planul de prevenire şi de protecţie stabilit, sau neafişarea la loc vizibil a regulilor de conduită obligatorie pentru angajaţi şi pentru toate persoanele care intră în spațiul organizat de angajator.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio