Ştiri locale

ISU Covasna a determinat cauza şi pagubele incendiului de la Şcoala din Comandău

Şcoala gimnazială din localitatea Comandău a fost distrusă în proporţie de aproximativ 25% de incendiul care a izbucnit luni după-amiază, iar cursurile au fost suspendate până săptămâna viitoare.

Intervenţia pompierilor a durat aproape şapte ore şi s-a desfăşurat în condiţii extrem de dificile, la minus 20 de grade Celsius, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, plt. maj. Marius Tolvaj.

Potrivit acestuia, la locul incendiului s-au deplasat trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă din cadrul Secţiei de Pompieri Târgu Secuiesc, iar în sprijinul pompierilor militari au venit, cu încă o autospecială, şi pompieri voluntari din cadrul Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Covasna.

Pe durata intervenţiei, alimentarea cu apă a autospecialelor s-a făcut cu ajutorul a trei motopompe din pârâul aflat în apropierea şcolii.

Incendiul nu s-a soldat cu victime, în schimb, flăcările au afectat aproximativ 25% din clădirea şcolii, formată din parter şi etaj, pe o suprafaţă de circa 360 mp.

„Peste 30 de pompieri militari şi voluntari covăsneni s-au luptat cu flăcările incendiului mai bine de şapte ore la temperaturi foarte scăzute, iar un echipaj de pompieri a rămas în supraveghere la faţa locului până astăzi de dimineaţă. În incendiu au ars acoperişul şcolii confecţionat din lemn şi învelitoare din ţiglă pe o suprafaţă de circa 360 mp (aproximativ 25% din suprafaţa totală a acoperişului) şi interiorul etajului I având ca destinaţie: o bibliotecă (9000 de cărţi), două laboratoare de informatică (bunuri electronice), arhiva şcolii (documentele şcolii) şi o magazie (echipamente sportive depozitate). De asemenea, s-au degradat parterul şcolii, centrala termică şi bunurile din interior. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost jar sau scântei provenite din coşul de fum deteriorat”, a precizat Marius Tolvaj.

Inspectorul şcolar general Kiss Imre, care s-a deplasat marţi la Comandău, a declarat că incendiul a distrus unul dintre corpurile clădirii, în care se aflau, printre altele, cabinetul de informatică, biblioteca, biroul directorului, cancelaria, centrala termică şi arhiva şcolii.

El a mai spus că în urma evaluării situaţiei s-a ajuns la concluzia că activitatea ar putea continua în sălile din partea neafectată a clădirii, unde există o altă centrală termică, prin urmare cursurile vor fi reluate, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

„În această şcoală sunt înscrişi peste o sută de copii, dar spaţiul permite ca aceştia să studieze într-un singur schimb”, a mai spus inspectorul şef.

Kiss Imre a precizat că a anunţat conducerea Ministerului Educaţiei cu privire la acest incident şi că, după evaluarea pagubelor de către o comisie de specialişti, se vor căuta resurse pentru repararea clădirii.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio