Ştiri locale

IPJ Covasna: Recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe

Adoptând măsuri de siguranță, puteți reduce semnificativ riscul de a deveni victima unor infracțiuni de furt din locuințe, motiv pentru care polițiștii recomandă cetățenilor următoarele:

Una din cele mai eficiente metode de protecţie o constituie limitarea posibilităţilor de acces la bunurile de valoare şi prelungirea timpul necesar pentru sustragerea acestora de către infractori.

Publicitate

Se disting două tipuri de bariere utile protejării bunurilor:

 1. fizice, constituite din elemente, în special, mecanice de siguranţă (uşi, încuietori, grilaje, obloane, seifuri, pereţi etc.);
 2. psihice, care descurajează infractorii sau detectează în faza incipientă o tentativă de pătrundere prin efracţie (sisteme de securitate perimetrală, antiefracţie, control al accesului sau sisteme de supraveghere şi înregistrare video).

Barierele fizice au rolul de a întârzia cât mai mult pătrunderea sau accesul la valori al infractorilor. Este necesar ca acest timp să fie suficient pentru ca cineva să sesizeze ceea ce se întâmplă şi să anunţe poliţia. De asemenea, întârzierea necesară pentru depăşirea acestor bariere îi determină pe cei în cauză să renunţe.

Barierele psihice au scopul de a descuraja hoții, sugerându-le ideea ca acţiunile lor sunt în permanenţă supravegheate şi pot deveni probe în instanţă.

O îmbinare între barierele fizice şi cele psihice poate genera o protecţie eficientă.

Achiziţionarea unor sisteme de securitate care să corespundă standardelor de securitate nu este un moft, ci o necesitate.

 • montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
 • asiguraţi dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare;
 • asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;
 • la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare;
 • instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video;
 • montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
 • conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
 • montaţi o incuietoare de inaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă;
 • dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.

Dacă locuiţi la casă puteţi monta un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei și/sau iluminare cu senzori de mişcare.

Evitați depozitarea în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare.

Când părăsiţi locuinţa, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune;

Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori. Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Publicitate
banner we radio