Info Trafic, Ştiri locale

IPJ Covasna: Peste 20 de şoferi au rămas fără permis de conducere în weekendul de Crăciun

Pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere, aproape 100 de polițiști au acționat în această perioadă pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, în mod special combaterea nerespectării regimului legal de viteză, depistarea și sancționarea conducătorilor auto care conduc autovehicule sub influența băuturilor alcoolice precum și depistarea și sancționarea abaterilor comise de pietoni.

În urma activităților desfășurate pe drumurile publice au fost aplicate în total peste 200 de sancțiuni contravenționale, dintre acestea, cele mai multe, 36, au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Publicitate

De asemenea în cursul acțiunii polițiștii au reținut 21 de permise de conducere dintre care 5 pentru depășire cu 51 – 70 km/h a vitezei maxime admise și 5 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice (contravenții), și au fost reținute și 12 certificate de înmatriculare.

Totodată, în perioada de referință au fost înregistrate și infracțiuni la regimul rutier:

La data de 25.12.2022, în jurul orei 16:40, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgu Secuiesc, în timp ce efectuau serviciul de patrulare, pe strada Abatorului, au efectuat semnalul regulamentar luminos și sonor de oprire pentru control al unui autovehicul.

Conducătorul autoturismului nu a oprit la semnalul polițiștilor, accelerând puternic și continuându-și deplasarea pe mai multe străzi de pe raza municipiului Târgu Secuiesc, oprind în final la intarea pe str. Sacsvay Janos.

În urma verificărilor efectuate polițiștii au stabilit că bărbatul aflat la volanul autoturismului, nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză s-a întocmit dosarul penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

La data de 26.12.2022, în jurul orei 23.00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală și Poliției Stațiunii Covasna, în timp ce efectuau serviciul de patrulare pe raza localității Zăbala, au oprit pe strada Gării un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 35 ani.

Acesta a prezentat pentru control un permis de conducere seria CV00415932, eliberat de către autoritățile din România.

În urma verificărilor efectuate a reieșit faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule iar documentul prezentat polițiștilor este fals.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, fals material în înscrisuri oficiale și uzul de fals.

Nu toate activitățile desfășurate de polițiști s-au concentrat pe acțiuni de combatere a infracțiunilor la regimul rutier. Astfel, polițiștii rutieri au desfășurat o activitate de educație rutieră în care le-au explicat conducătorilor auto consecințele pierderii atenției la volan, chiar și pentru o clipă. Obiectivul activității a fost prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul neatenției la volan, în special utilizarea telefonului mobil de către conducătorii auto.

Polițiștii le-au distribuit conducătorilor auto pliante cu sfaturi preventive și le-au oferit drept ,,cadou” căști wireless pentru telefoane.

Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului rămâne una din cauzele generatoare de accidente rutiere.

Așadar polițiștii vă recomandă să utilizați telefonul mobil doar prin intermediul unui dispozitiv tip ,,mâini libere”.

Răspundeți la mesaje SMS/WhatsApp, etc doar dacă opriți și staționați autovehiculul în siguranță în afara părțiii carosabile.

Cât timp vă aflați la volan concentrați-vă pe ce contează și anume pe condus. Orice altă preocupare vă poate face să pierdeți atenția, iar de cele mai multe ori nu este nevoie decât de o clipă pentru a pierde și controlul.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Publicitate
banner we radio