Ştiri locale

IPJ Covasna: Măsuri şi recomandări pentru un an şcolar în siguranţă

Măsuri pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar din județul Covasna, în contextul debutului noului an școlar 2024-2025

Asigurarea unui mediu sigur în școli este esențială pentru viitorul comunității noastre și rămâne o prioritate majoră atât la nivel național, cât și local. Pentru a proteja elevii și cadrele didactice, este nevoie de eforturi concertate din partea tuturor instituțiilor responsabile. Doar printr-o abordare unitară și coordonată la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale putem avea un proces educativ desfășurat în condiții de maximă siguranță.      

Premergător noului an școlar, prin Hotărârea de Guvern nr 1.065 din 28 august 2024 a fost aprobat Planul Național de Combatere a Violenței Școlare, care are o perioadă de valabilitate de trei ani. Prin acesta se urmărește conștientizarea de către copii și cadrele didactice, atât a consecințelor legate de propriile acțiuni/inacțiuni, cât și a modului specific de acțiune în situațiile în care aceștia se confruntă cu violența școlară. Astfel, având ca reper documentul menționat, în activitățile derulate de polițiști vor fi vizate cazurile de violență produse între elevi, cazurile de violență exercitată de personalul școlii asupra elevilor, cazurile de violență a elevilor asupra personalului școlii, cazurile de violență a părinților în spațiul școlii și cazurile de violență anti-școală, așa cum sunt ele definite în Planul Național de Combatere a Violenței Școlare. 

Principiile fundamentale care stau la baza implementării Planului Național și a planurilor locale pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar includ: cunoașterea aprofundată a fenomenului, centrarea pe nevoile și bunăstarea copilului, colaborarea între toate părțile implicate, comunicarea eficientă, implicarea activă a comunității, asumarea responsabilităților de către toți actorii relevanți și intervenția promptă și adecvată.

ACTIVITĂȚI DERULATE DE POLIȚIȘTII INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN COVASNA PENTRU CA ÎNCEPEREA NOULUI AN ȘCOLAR SĂ SE DESFĂȘOARE ÎN CONDIȚII DE SIGURANȚĂ

Premergător începerii anului școlar 2024-2025, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna desfășoară activități menite să asigure siguranța în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.

Acțiunile includ verificări ale sistemelor de pază și securitate din școli, dar și în împrejurimile acestora. De asemenea, sunt inspectate semnalizările rutiere din apropierea stațiilor de transport public și a trecerilor de pietoni, cu propuneri de remediere acolo unde se identifică deficiențe.

Polițiștii au început și verificarea autovehiculelor destinate transportului elevilor, asigurându-se că microbuzele școlare sunt în stare bună de funcționare și au documentele necesare valabile, pentru a garanta transportul sigur al elevilor. Din totalul de 39 de microbuze existente la nivelul județului, 4 nu sunt funcționale. Până acum, au fost verificate 28 de microbuze și instruiți tot atâția șoferi, urmând ca până la începerea școlii, verificările să fie finalizate. Aceste controale vor continua și după începerea anului școlar, prin inspecții periodice în trafic ce urmăresc respectarea normelor rutiere.

Pentru a spori siguranța elevilor atât în ziua festivităților de deschidere, cât și pe parcursul întregului an, s-au dispus măsuri de adaptare a dispozitivului de ordine publică, incluzând școlile în itinerariile de patrulare ale echipajelor poliție. Polițiștii de la rutieră și ordine publică vor fi prezenți în apropierea școlilor, pentru a gestiona fluxul de elevi și pentru a preveni incidentele rutiere.

Prevenirea prin educație este un obiectiv central al polițiștilor în acest an școlar. Aceștia vor desfășura pe tot parcursul anului activități educativ-preventive, menite să informeze elevii și cadrele didactice despre răspunderea juridică și faptele ce constituie infracțiuni sau contravenții,

Un aspect esențial în succesul acestor demersuri îl reprezintă parteneriatul dintre poliție, școală și părinți. Astfel, aub autoritatea Instituției Prefectului, pe 10 septembrie va avea loc o întâlnire cu directorii unităților de învățământ din județ, pentru a coordona eforturile comune în vederea asigurării siguranței copiilor.

În sprijinul acestui scop, în data de 02 septembrie a.c., Ministerul Afacerilor Interne, sub sloganul „Tăcerea e tot violență – Vocea ta e soluția!”  a inițiat un parteneriat strategic alături de mai multe instituții pentru a crește siguranța copiilor, atât în viața de zi cu zi, cât și în mediul online. Acest demers subliniază necesitatea unui efort colectiv în combaterea pericolelor precum consumul de droguri și comportamentele violente, care reprezintă amenințări majore pentru generațiile viitoare.

Parteneriatul are ca scop principal dezvoltarea și implementarea unor programe educative și de prevenire, care să le ofere tinerilor instrumentele necesare pentru a recunoaște și evita situațiile periculoase. Prin aceste inițiative, se urmărește creșterea gradului de conștientizare și educație în rândul tinerilor cu privire la riscurile asociate cu consumul de substanțe interzise și cu adoptarea unor comportamente antisociale.

Unul dintre avantajele esențiale ale acestui parteneriat este crearea unei rețele de suport și intervenție, care implică nu doar autoritățile statului, ci și comunitatea locală, școlile, părinții și societatea civilă. Astfel, tinerii vor beneficia de o protecție extinsă și integrată, care să îi ajute să navigheze în siguranță prin diversele provocări ale vieții moderne, inclusiv cele din mediul digital.

De asemenea, polițiștii vor desfășura și activități circumscrise prevenirii faptelor de bullying în care sunt implicați elevii, aceștia și cadrele didactice fiind îndrumați în direcția adoptării unui comportament empatic, pozitiv, bazat pe toleranță și respect în relația cu ceilalți.

Pentru protejarea victimelor acestui fenomen considerăm că sunt necesare eforturi permanente și susținute atât din partea noastră, a polițiștilor, cât și a cadrelor didactice, a părinților, consilierilor școlari și a celorlalte instituții cu atribuții în gestionarea acestor cazuri.

ACTIVITĂȚI DERULATE DE POLIȚIȘTI ÎN ANUL ȘCOLAR 2023-2024

În anul școlar 2023-2024 principalele activități în domeniul siguranței în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Covasna au avut drept reper măsurile dispuse prin Planul Național Cadru de Acțiune – pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, transpuse la nivel local prin Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.

În această perioadă, pentru creşterea gradului de siguranţă şcolară, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au derulat peste 800 de activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, dar și cadrelor didactice si părinților. Printre tematicile abordate în cadrul acestor activități au fost: prevenirea comiterii faptelor cu violență, a bullying-ului și a cyberbullying-ului, prevenirea consumului de substanțe interzise, dar și teme precum răspunderea juridică și educație rutieră.

Pe lângă activitățile dedicate prevenirii implicării în săvârșirea unor fapte contrare legii sau prevenirii victimizării elevilor, polițiștii covăsneni au desfășurat în anul școlar precedent și o serie de activități punctuale menite să depisteze și să sancționeze unele abateri. Astfel, au fost derulate peste 750 de acțiuni, majoritatea dintre acestea fiind circumscrise domeniului rutier, respectiv, verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare, a trecerilor pentru pietoni etc., din zonele adiacente unităților de învățământ șipentru verificarea mijloacelor de transport școlar. Au mai fost derulate acțiuni pentru combaterea absenteismului școlar și a abandonului școlar, dar și pentru combaterea delincvenței juvenile

Trebuie menționat că polițiștii mențin în permanență legătura cu reprezentanții unităților de învățământ, dar și cu responsabilii din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Covasna. În acest sens, pe parcursul anului școlar ce s-a încheiat, au fost derulate peste 400 întâlniri în grupuri de lucru tematice cu reprezentanții instituțiilor de învățământ, respectiv, cu directori, cadre didactice și cu inspectori școlari.

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE DERULATE DE POLIȚIȘTI ÎN PERIOADA VACANȚEI DE VARĂ

Polițiștii au continuat să fie prezenți la activitățile extrașcolare organizate pe perioada vacanței de vară, în excursii, tabere și evenimente publice. Astfel, pe perioada verii, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au desfășurat 35 de activități la care au participat peste 1.100 de persoane, elevi și adulți.

EVOLUȚIA CRIMINALITĂȚII SESIZATE ÎN ȘCOLI LA NIVELUL JUDEȚULUI COVASNA

În anul școlar 2023-2024 la nivelul IPJ Covasna au fost înregistrate 25 de fapte de natură penală.

Din totalul faptelor înregistrate, 23 (92%) s-au petrecut în incinta unităților de învătământ, iar 2 (8%) în zona adiacentă acestora, 17 (68%) au fost înregistrate în mediul urban, iar 8 (32%)  în mediul rural, 9 (36%) au fost în licee și 16 (64%) în școli generale.

Deși în anul școlar 2023-2024 au fost înregistrate fapte de natură penală pericolul social generat de aceste fapte este redus, majoritatea constând în conflicte minore între elevi sau fapte cu prejudicii reduse ca valoare. În majoritatea cazurilor, cercetările au fost finalizate cu măsuri legale corespunzătoare, iar în cele câteva dosare rămase în lucru, urmează să fie dispuse soluții în conformitate cu legea. Deși au existat incidente, reacția promptă și implicarea în gestionarea rapidă și eficace a acestor situații, a contribuit la menținerea unui climat de siguranță în mediul școlar.

PENTRU A ATINGE OBIECTIVELE STABILITE PENTRU ANUL ȘCOLAR 2024 – 2025, SUNT DEFINITE URMĂTOARELE DIRECȚII DE ACȚIUNE:

  1. Consolidarea capacității instituționale în vederea creșterii siguranței în unitățile de învățământ preuniversitar și în zonele adiacente acestora;
  2. Prevenirea actelor de violență, promovarea stării de bine și întărirea coeziunii în comunitatea școlară;
  3. Reducerea incidenței cazurilor de violență în mediul școlar prin măsuri proactive și preventive;
  4. Gestionarea eficientă a cazurilor de violență și alocarea resurselor necesare pentru susținerea victimelor, reabilitarea agresorilor și restabilirea unui mediu sigur și sănătos în școli;
  5. Îmbunătățirea competențelor personalului didactic și nedidactic în domeniul prevenirii și combaterii violenței, asigurând astfel un mediu educațional propice procesului de învățare și succesului școlar;
  6. Monitorizarea continuă a implementării măsurilor incluse în Planul Național de combatere a violenței școlare, pentru a evalua eficiența și a ajusta strategia în funcție de rezultatele obținute.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Publicitate
banner we radio